Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Africa de Sud se retrage din Curtea Penală Internaţională. Motivul este contradictoriu

Africa de Sud se retrage din Curtea Penală Internaţională (CPI) din cauza faptului că obligaţiile pe care le presupune statutul de membru nu sunt în concordanţă cu legea care le asigură liderilor politici în funcţie imunitate diplomatică, a anunţat vineri ministrul justiţiei, Michael Masutha, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Un fost LEGIONAR francez, CREIERUL din spatele atentatelor de la Paris şi Bruxelles

Pretoria a anunţat încă de anul trecut că intenţionează să se retragă din CPI după ce a fost criticată că a ignorat un mandat de arestare pe numele preşedintelui sudanez Omar Hassan al-Bashir, acuzat de genocid şi crime de război, când acesta s-a aflat în vizită în Africa de Sud.

Citeşte şi: Jumătate din ruşi cred că înăbuşirea revoltei din Ungaria a fost justificată

Masutha a spus că, în scopul de a asigura şi pe mai departe capacitatea ţării de a întreţine relaţii diplomatice active, în parlamentul ţării va fi depus în curând un proiect de lege care abrogă adoptarea de către Africa de Sud a statutului de la Roma, documentul fondator al CPI.

El a declarat presei în capitala Pretoria că implementarea statutului este 'în conflict şi în neconcordanţă' cu Legea privind imunităţile şi privilegiile diplomatice a Africii de Sud.

Citeşte şi: România, ACORD cu Canada: Românii pot intra fără VIZE

Conform unui document consultat de Reuters la ONU joi, decizia va intra în vigoare la un an după ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va primi o notificare oficială în acest sens.

Documentul a fost semnat de ministrul sud-african pentru relaţii internaţionale şi cooperare, Maite Nkoana-Mashabane, şi datat 19 octombrie.

CPI, care a început să funcţioneze în iulie 2012 are 124 de state membre, este primul organism legal cu jurisdicţie internaţională permanentă pentru a judeca cazurile de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Citeşte şi: Amendă RECORD pentru un fost premier. Toată averea i-a fost CONFISCATĂ

Mai multe state africane au exprimat preocupări că tribunalul de la Haga s-a concentrat în primul rând asupra Africii, în detrimentul altor zone ale lumii, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.