Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jumătate din ruşi cred că înăbuşirea revoltei din Ungaria a fost justificată

Jumătate dintre ruşi estimează că URSS a avut dreptate să pună capăt revoltei de la Budapesta în 1956, potrivit unui sondaj al centrului Levada, apărut joi, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la declanşarea acestei insurecţii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Nu mai puţin de 15 % dintre persoanele intervievate s-au declarat "total de acord" şi 35 % - "destul de acord" cu ideea că URSS a avut dreptate să reprime această revoltă populară împotriva Uniunii Sovietice, începută la 23 octombrie şi înecată în sânge în 4 noiembrie 1956 de tancurile Armatei Roşii.

Citeşte şi: Americanii, ameninţări fără precedent la adresa Coreei de Nord: Ce spun oficialii Pentagonului

Represiunea a lăsat în urmă 2.000 de morţi şi a antrenat exilul a 200.000 de unguri. Peste 300 de persoane au fost executate, între care şi premierul Imre Nagy.

Doar 6 % dintre ruşi se "opun total" intervenţiei sovietice, potrivit anchetei centrului independent Levada, realizată pe un eşantion de 1.600 de persoane.

Citeşte şi: Liderii UE, pregătesc noi SANCȚIUNI împotriva Rusiei

Mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate (57 %) au declarat că "nu ştiu nimic" despre revolta de la Budapesta, 22 % au răspuns că "au auzit vorbindu-se despre ea, dar nu ştiu exact" despre ce este vorba.

Întrebaţi dacă cunosc motivele insurecţiei ungare, 20 % dintre repondenţi au estimat că ea fost consecinţa "acţiunii subversive a ţărilor occidentale", iar 20 % - rezultatul "acţiunilor revizioniste şi antisovietice ale conducătorilor ungari" la vremea respectivă.

Pentru 16 % dintre ruşi, insurecţia de la Budapesta a fost o "revoltă contrarevoluţionară" a opoziţiei ungare, doar 15 % considerând-o "mişcare populară împotriva Uniunii Sovietice".

Citeşte şi: Liderul ISIS e în CORZI: Recompensă URIAȘĂ pusă pe capul celui mai vânat om din lume

În 23 octombrie 1956, manifestaţiile studenţilor care cereau reforme politice au luat o asemenea amploare, încât au obligat autorităţile să-l aducă la putere pe fostul prim-ministru Imre Nagy, un comunist moderat şi demis din funcţie în martie 1955.

Nagy a abolit sistemul Partidului unic, proclamând apoi în 1 noiembrie 1956 ieşirea Ungariei din Pactul de la Varşovia. A fost picătura în plus care a făcut URSS să intervină la 4 noiembrie cu opt divizii ale Armatei Roşii, sprijinite de aviaţie, la Budapesta şi în alte câteva oraşe ale Ungariei.

În 2011, guvernul ungar al lui Viktor Orban a modificat legislaţia pentru ca persoanele suspectate că au participat la represalii după insurecţia din 1956 să poate fi traduse în justiţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.