Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasada Rusiei în România ia poziție față de o declarație a unui lider PNL: Ce i-a deranjat pe diplomați

rusia romania

Ambasada Rusiei în România apreciază, într-un comunicat adresat Primăriei Sectorului 2, că iniţiativa de preschimbare a numelui parcului "Fiodor Tolbuhin" "se încadrează în contextul larg ale unor încercări nejustificate de a revizui istoria pe baza standardelor duble".

"Considerăm că iniţiativa de preschimbare a numelui parcului 'Fiodor Tolbuhin' se încadrează în contextul larg ale unor încercări nejustificate de a revizui istoria pe baza standardelor duble. Iniţiatorii acestei idei probabil ştiu că la Bucureşti, de exemplu, sunt două monumente (în parcurile Cişmigiu şi P.D.Kiseleff) ridicate în cinstea piloţilor militari americani care au bombardat fără milă capitala română pe 4 aprilie 1944. Ca urmare a acestor bombardamente au fost ucişi circa 3.000 de civili şi peste 2.000 au fost răniţi, peste 3.000 de case au fost distruse. Demn de remarcat este că pe americani nu îi consideră aici nimeni drept 'criminali şi ocupanţi', precum că nimeni aici nu pune sub semnul întrebării relevanţa imortalizării memoriei acestora în capitala României", reiese din comunicatul postat de ambasadă pe pagina de Facebook.

Citește și: Culisele divorțului lui Marcel Toader, fostul soț al Gabrielei Cristea! Cum s-a ales acesta cu o sumă URIAȘĂ

Ambasada mai consideră că "este oportun şi justificat" să ofere Comisiei academice ruso-române de istorici, a cărei şedinţă este în curs de pregătire, posibilitatea de a dezbate toate problemele istoriei trăite în comun.

"Opinia publică din Rusia speră că în privinţa acestui modest Parc Tolbuhin bunul simţ va prevala şi autorităţile locale nu vor fi implicate în campanii politice, care ar fi capabile să întunece atmosfera relaţiilor ruso-române care şi acum nu este una senină", se arată în comunicat.

Citește și: Turcescu îl mitraliază pe Dragnea! Ce l-a revoltat pe deputatul PM

Totodată ambasada reaminteşte că în 2012, la Sankt Petersburg, a avut loc un scandal legat de deschiderea staţiei de metrou "Buharestskaia", denumire contestată de un grup de iniţiativă al cetăţenilor, pe motive politice.

"La acea vreme Bucureştiul oficial venea cu retorică neprietenoasă la adresa Federaţiei Ruse, iar preşedintele României chiar a încercat în mod public să îl justifice pe criminalul de război, dictatorul Ion Antonescu, care a ordonat armatei să atace Uniunea Sovietică. (...) Totuşi, autorităţile municipale (comisia toponimică) au păstrat numele care a fost aprobat anterior. În felul acesta a fost demonstrată o abordare sobră şi imparţială pentru soluţionarea problemei", a menţionat sursa citată.

Citește și: Situație fără precedent la o importantă companie aeriană! Sute de oameni s-au îmbolnăvit subit

Ambasada reaminteşte că în luna iulie viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a prezentat pe pagina sa personală de internet iniţiativa de a preschimba denumirea Parcului F. I. Tolbuhin, explicând acest lucru prin faptul că mareşalul sovietic ar fi fost un "ocupant şi invadator", iar "Armata Roşie a adus comunismul" pe pământul românesc.

Ambasada a menţionat că în etapa finală a celui de-al Doilea Război Mondial, România, după lovitura de stat din 23 august 1944 condusă de Regele Mihai, s-a alăturat coaliţiei antihitleriste. Trupele sovietice şi române, împreună, au eliberat România şi alte ţări de ocupaţia fascistă.

Citește și: A ieșit la iveală! Cât plătește Kaufland pentru ca ȘEFUL să EVITE o coadă INFERNALĂ

"Eliberarea României a fost realizată cu preţul unor mari sacrificii: pierderile totale ale trupelor sovietice în operaţiunile de pe teritoriul român au depăşit 286 de mii de oameni, printre care 69 de mii au murit şi au fost înmormântaţi în pământul românesc. Şi armata română a avut pierderi considerabile: peste 58 de mii de ucişi, răniţi şi dispăruţi. Contribuţia decisivă la eliberarea României au adus-o operaţiunile ofensive desfăşurate cu succes de către Fronturile al 2-lea şi al 3-lea Ucrainene sub conducerea mareşalilor Rodion Malinovskiy şi Fiodor Tolbuhin", reiese din comunicat.

Se mai precizează că "tocmai" comandantul sovietic Fiodor Tolbuhin, aflat în acea perioadă la conducerea grupării sudice a trupelor Armatei Sovietice, în anul 1946 i-a înmânat Regelui României Mihai I Ordinul Victoriei cu nr. 16, acesta devenind unul dintre cei cinci cavaleri străini ai acestei cele mai înalte decoraţiuni.

Citește și: Probleme mari pentru familia regelui Cioabă! Prejudiciu uriaş în dosarul în care soţia conducătorului rromilor a fost SĂLTATĂ

Dan Cristian Popescu, viceprimar al Sectorului 2, a afirmat, pe 12 septembrie, că mai multe sute de cetăţeni sunt de acord cu propunerea sa de schimbare a numelui parcului 'Tolbuhin', el opinând că este un "disconfort" pentru locuitori ca acesta să amintească de un general comunist.

"Au fost discuţii în media cum că acest nume ar trebui schimbat. Am luat şi eu poziţie (...). E un disconfort pentru locuitorii Sectorului 2 să aibă un parc cu numele unui general comunist. Trebuie spus, pe de altă parte, că nimeni nu are nimic cu poporul rus, cultura rusă, cu Federaţia Rusă şi nu e un demers în niciun fel împotriva acestora (...), e o problemă cu răul pe care comunismul l-a făcut în această ţară şi în multe alte ţări", a declarat viceprimarul cu prilejul unei dezbateri publice.

Citește și: Acuze dure la adresa ING Bank! Ce ar face banca fără a-și înștiința clienții – REACȚIA avocatului Gheorghe Piperea

El a menţionat că, în general, parcurile sunt asociate cu nume ale unor personalităţi din zona culturală. Potrivit acestuia, printre propunerile de nume pe care le-a primit pentru acest parc se numără: 'Regele Ferdinand I', 'Pache Protopopescu', 'Vladimir Ghika', 'Avram Iancu', 'Măriuca Zaharia', 'Vasile Drăguţ', 'Aleksandr Soljeniţîn'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.