Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ - Cum NU se vor mări pensiile, ca urmare a creșterii salariului mediu brut

5-pensii-ss

Dinspre zona guvernamentală avem mai multe scenarii economice conform cărora pensiile vor crește în viitor, dacă se mărește cuantumul salariului mediu brut prin transferul contribuțiilor de la angajat la angajator. Alături de specialiști în pensii, am realizat o analiză prin care se arată că acest lucru nu se va întâmpla.

Pensia se calculează prin însumarea punctajelor obținute de o persoană pe întreg parcursul perioadei lucrate, respectiv pentru perioadele reprezentând stagii asimilate (armată, facultate,pensie de invaliditate). Punctajele pentru calculul pensiei pornesc de la punctajul lunar, care ține cont de venittul brut al salariatului din fiecare lună lucrată în parte  și, atenție, de venitul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică (acest salariu mediu brut se obține ca medie a salariilor comunicate la statistică de toți operatorii economici din România  - sector public și privat).

Exemplu
Conform legii 263/2010 punctajele se calculeaza în felul urmator:

  • Punctajul lunar – numarul de puncte realizat de asigurat într-o luna, calculat prin raportarea câstigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la câstigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica;
  • Punctajul anual – numarul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obtinut prin împartirea la 12 a sumei punctajelor lunare.
  • Punctajul mediu anual – numarul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta în întreaga perioada de activitate la numarul anilor corespunzatori stagiului complet de cotizare prevazut de Legea nr. 263/2010 la data pensionarii.

Sa vedem atunci concret, care ar fi rezultatul, după ce se transferă  contribuțiile sociale de asigurări și de sănătate în brutul salariatului, în cazul fericit în care toți angajatorii din sectorul public și privat chiar vor majora brutul angajatului cu cota de 20%(13,8 de la CAS si 0,7 de la CASS- angajator).

Plecând de la salariul minim pe economie de 1450 lei în 2017, fără a ține cont de alte majorări posibile, pentru a ușura calculul, rezultă un salariu brut de 1740 lei.

În luna august 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3290 lei, cu 1,2% mai mic decât în luna iulie 2017. Acesta este ultimul salariu comunicat de INS (atenție, a nu se confunda cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale, care este anual și a fost de 3131  lei în 2017, însă nu acesta este utilizat la calculul pensiei).

Avand în vedere că acest salariu se calculeaza pe baza salariilor brute comunicate din econmie, deci care vor cuprinde și creșterea de 20% rezultată din trecerea contribuțiilor angajatorului în salariul brut, rezultă ca salariul mediu brut care va fi comunicat de INS după aceasta majorare va fi (ipotetic, pentru că nu știm care va fi salariul mediu brut din decembrie 2017, acesta însa va fi cu certitudine mai mare decât cel din august), deci vom avea 3290 x 20%=3948 lei.

Ținem cont că punctul de pensie pentru salariile fără majorare, pentru luna  decembrie 2017 spre exemplu  ar fi: 1450 : 3290 = 0.44072 puncte de pensie. Similar, în ianuarie 2018 , după majorare, vom avea: 1740/3948 =0.44072 puncte de pensie.  Adică exact la fel. Logic, pentru că la numărator avem salariul brut al omului, iar la numitor salariul mediu brut pe economie. Daca atât la numitor cât si la numerator, adaugam aceeași cantitate, 20% , se simplifică și rezultatul este același.

Adică pensiile viitoare, ale salariaților care beneficiază de creșterea cu 20% a brutului NU VOR CRESTE din acest motiv. Pentru a crește punctajele obținute la pensie, ar fi necesar ca salariul brut, al unei personae să crească mai mult decât creșterea salariului mediu brut pe economie, ceea ce nu se întâmplă când este vorba de o majorare egală pentru toți salariații(pentru că teoretic, toti salariații vor beneficia de această creștere de 20% prin trecerea contribuțiilor în salariul brut).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.