Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andreea Pora a descoperit un nou BINOM: 'Eficiența poate fi zdro­bi­toare'

andreea pora

Jurnalista Andreea Pora afirmă că în România se conturează un nou binom. După PSD-PNL, DNA-SRI, Băsescu-Udrea, noul binom ar fi format din CCR şi coaliţia PSD-ALDE. Potrivit jurnalistei, gestul ministrului Toader de a nu declanşa procedura de revocare a procurorului general şi a şefei DNA a fost unul calculat şi discutat cu Dragnea, pentru că majoritatea parlamentară ar prefera o cale mai sigură pentru a-şi atinge scopurile.

Vezi şi: Siria e ÎNCONJURATĂ: Desfășurare de forțe URIAȘĂ a americanilor în Orient

Vezi şi: ACCIDENT mortal: Mașina președintelui LPF, spulberată de tren/ VIDEO

Andreea Pora afirmă, într-un editorial în Revista 22, că PSD-ALDE apară alte "butoane" pentru a-şi salva "penalii". "Două sunt mai importante decât altele: Curtea Constituțională și parlamentul. Ambele sunt în mâinile coaliției PSD-ALDE. Dar dacă Legis­la­tivul mai poate fi criticat, contestat și îi pot fi trimise înapoi legile, Curtea e dea­su­pra tu­tu­ror. E în stratosferă și nu poate fi atin­să de ome­neștile întrebări, de bătutul obra­zu­lui sau, doamne ferește, de DNA. Cine în­drăz­nește e scăr­mănat în piața publică, reclamat și trimis pe tavă la Inspecția JudiciarăCSM. Curtea a ajuns instrumentul perfect, din mo­ment ce nimeni nu-i poate pune la îndoială în­țeleptele decizii. O dezincriminare colo, un penal lăsat liber la vârful guvernului, o re­du­cere de pe­deap­să maximă dincolo, un prag va­loric la abu­zul în serviciu și durerile de cap ale PSD dispar ca prin farmec și pentru tot­deauna", scrie Pora.

"Vedem în­cro­pindu-se un nou binom a cărui celebritate chiar ar fi de ne­ega­lat: CCR-majoritatea par­la­mentară PSD(ALDE). Deocamdată, e în faza incipientă. Majoritatea parlamentară se au­to­pro­clamă orwelian pri­ma dintre puterile sta­tului, are controlul și decizia absolută asupra legilor, iar Curtea este deja instanța supremă a acestora.

Eficiența prezumtivului binom poate fi zdro­bi­toare. Ce votează majoritatea e validat de Curte, în caz că reclamă careva, ce reclamă adve­r­sa­rii ei e invalidat. Iar dacă se întâmplă ca de­ci­zia CCR să nu fie suficient de clară, de apli­ca­bilă scopului, se va găsi cineva să ridice o ex­cepție, cum a făcut Bombonica în dosarul Drag­nea de la Înalta Curte, care vrea prag la abuzul în serviciu. Cel din OUG 13, evident. Co­o­perarea poate merge însă cu mult mai de­parte. Și până acum, parlamentul și guvernul nu s-au sfiit să rupă băierile deciziilor CCR, să le extindă în legislație după cum le dictau in­te­resele. La fel, Curtea nu a avut reticențe în a se pronunța dincolo de sesizările primite, lărgind cadrul și legiferând. Altfel spus, ce nu poate parlamentul, rezolvă Curtea și invers. Cine își poate dori mai mult?

Revocarea procurorilor șefi ar fi fost in­con­ști­ență curată pentru PSD, din moment ce obi­ec­tivul mai larg poate fi atins prin mijloace mai eficiente și mai sigure. Ușa de serviciu pentru oportunitățile viitoare, cum tot explică penalii și liderii lor, a rămas deschisă. Pe aco­lo poate intra aproape nevăzut noul binom", mai scrie Andreea Pora în editorialul din Revista 22.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.