Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANRP anunță când se plătesc despăgubirile pentru Cadrilater, Basarabia, Bucovina și Herța

anrp

Procedura de executare silită cu privire la drepturile românilor ale căror bunuri au fost trecute în proprietatea statului bulgar ca urmare a aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria se suspendă de drept, până la împlinirea termenelor la care devin scadente obligaţiile de plată prevăzute în titlurile de plată emise de ANRP, începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 9/1998 (Cadrilater) şi Legii nr. 290/2003 (Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa).

"Începând cu data de 18 decembrie 2014, orice procedură de executare silită cu privire la drepturile stabilite prin hotărâri ale comisiilor judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti, prin ordin emis de şeful Cancelariei Primului-ministru sau decizie de plată emisă de ANRP se suspendă de drept, până la împlinirea termenelor la care devin scadente obligaţiile de plată prevăzute în titlurile de plată emise de ANRP", informează un comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

În Monitorul Oficial nr. 910 din 15 decembrie 2014 a fost publicată Legea nr. 164/2014 privind unele măsuri pentru accelerarea şi finalizarea procesului de soluţionare a cererilor formulate în temeiul Legii nr. 9/1998 şi Legii nr. 290/2003, acte normative prin care se acordă despăgubiri cetăţenilor români care au abandonat bunuri în Cadrilater, Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa.

"Potrivit noii legi, plata despăgubirilor stabilite prin hotărâri ale comisiilor judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, respectiv prin ordin emis de şeful Cancelariei Primului-ministru sau decizia de plată emisă de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în temeiul Legii nr.9/1998, se efectuează în ordinea cronologică a emiterii acestora, în tranşe anuale egale, eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2015", se mai arată în comunicat.

Pentru fiecare tranşă, ANRP va emite un titlu de plată iar Ministerul Finanţelor Publice va onora respectivul titlu de plată în cel mult 180 de zile de la emiterea acestuia. Cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 20.000 lei. În cazul în care suma ce trebuie plătită este mai mică de 20.000 lei, aceasta va fi achitată integral, într-o singură tranşă.

"Înainte de împărţirea în tranşe, prin decizie a preşedintelui ANRP se va face o actualizare a sumei despăgubirilor cu inflaţia, pentru perioada de la emiterea hotărârilor comisiilor judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti, a ordinului emis de şeful Cancelariei Primului-ministru, deciziei de plată emise de ANRP până la momentul intrării în vigoare a legii", precizează comunicatul.

De asemenea, se va face o actualizare a sumelor stabilite ca despăgubiri prin hotărâri judecătoreşti, de la momentul rămânerii hotărârii definitive şi irevocabile până la data intrării în vigoare a legii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.