Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţul lui Dumitru Costin: 'Continuăm proiectul de salarizare unitară'

sindicate

Majoritatea organizațiilor sindicale și patronale a considerat utilă continuarea proiectului elaborării unei legi unitare în sectorul bugetar, a declarat miercuri președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, după consultările pe tema Legii salarizării unitare, care au avut loc la Guvern, în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT). "Tema principală a CNT-ului de astăzi a fost o agendă comună Guvern-sindicate-patronate pentru finalizarea proiectului de Lege de salarizare unică în sectorul bugetar. Au fost păreri împărțite. Unii au spus că este inutil acest demers, însă o majoritate de organizații au considerat că este util să continuăm și să ne întețim munca în perioada imediat următoare ținând cont de câteva elemente. În primul rând, trebuie să stabilim în clar valori de salariu minim atât pentru 1 ianuarie 2017, cât și niște prognoze pentru anii care urmează, pentru că salariul minim este un element de referință în construcția grilei de salarizare în sectorul bugetar", a spus Dumitru Costin.

Acesta a precizat că este nevoie de date din sectorul bugetar cu privire la salariile acordate, precum și a tuturor veniturilor. "Adaug aici nevoia — și am cerut premierului — ca săptămâna viitoare să adopte un act normativ, o normă care să oblige toate instituțiile bugetare din România să își raporteze, să își înscrie salariile în Revisal, lucru care nu s-a întâmplat de vreo trei luni de zile. Trebuia să se întâmple acest lucru. Astăzi am fi avut o imagine clară. În plus, să se culeagă toate datele legate de veniturile pe care le încasează salariații din sectorul bugetar sub tot felul de forme pentru a avea în sfârșit o diagnoză, să știm de unde plecăm și ce putem să construim", a afirmat Dumitru Costin.

Potrivit acestuia, în paralel, se poate declanșa lucrul la nivelul ministerelor de linie pentru a începe să se facă, pe lângă evaluări, și niște proiecții. De asemenea, Costin a precizat că, în acest moment, există categorii socio-profesionale din sectorul bugetar care doresc să "rupă legea unică de salarizare și să își creeze propriile sisteme". Pe lângă aceasta, sindicaliștii au precizat că în CNT s-a cerut comprimarea raportului de salarizare. "Am atras atenția asupra faptului că cifrele pe care le-am primit, prognozele de anvelopă salarială pentru 2017 și 2018 arată în clar că cel puțin pentru 2017 nu va exista posibilitatea vreunei creșteri salariale chiar dacă viitorul Parlament, viitorul Guvern politic va adopta această lege, iar în 2018 anvelopa salarială este foarte mică. Discutăm din estimările noastre undeva la vreo 800 de milioane de lei pentru întreg sectorul bugetar. Niște sume insignifiante", a precizat Costin.

La rândul său, președintele organizației sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat că, în cadrul CNT, s-a stabilit că fără o bază completă de date nu se va finaliza un asemenea act normativ. "Chiar dacă în timpul mandatului acestui Guvern nu se va finaliza, dar măcar procedura de începere și de construcție să poată să fie realizată în vederea construirii cu viitorul Guvern a unei politici clare unitare de salarizare unică pentru tot sectorul bugetar", a spus Bogdan Hossu. Potrivit acestuia, pe problema salariului minim se va accelara elaborarea și cel târziu la 15 octombrie va ieși actul normativ ca să se ofere predictibilitate și posibilitate unităților economice să finalizeze bugetele proprii pentru anul următor. Un alt subiect discutat în cadrul CNT a fost problema lucrătorilor din penitenciare, care a rămas să fie analizată într-o întâlnire între premier și cei doi miniștri implicați, ministrul Muncii și cel al Justiției, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.