Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită şi China, primele exerciţii antitero comune

Forţe speciale din China şi Arabia Saudită au luat parte, pentru prima dată, la exerciţii antiteroriste comune, desfăşurate timp de două săptămâni în apropierea oraşului chinez Chongqing, din sud-vestul ţării, transmite Reuters, citând presa oficială chineză de joi.

'Acest exerciţiu antiterorist comun vizează creşterea capacităţii celor două armate de a combate terorismul şi ameninţări de securitate non-tradiţionale', a scris cotidianul Armata de Eliberare a Poporului.

Citeşte şi: Întâlnire trilaterală la Moscova între Rusia, Siria şi Iran

Douăzeci şi cinci de militari de fiecare parte au fost implicaţi în exerciţii, începute la data de 10 octombrie, în cadrul celui mai recent efort al Chinei de a-şi extinde relaţiile de securitate cu state din Orientul Mijlociu şi cu vecinii săi musulmani.

Beijingul afirmă că interesele şi cetăţenii săi se confruntă cu o ameninţare teroristă în creştere, acesta fiind motivul pentru care se implică diplomatic tot mai mult în zone de conflict precum cele din Orientul Mijlociu.

Preşedintele Xi Jinping a întreprins anul acesta o vizită în Arabia Saudită, angajând China în extinderea cooperării de securitate şi de combatere a terorismului.

Citeşte şi: Proteste VIOLENTE în Venezuela. Un poliţist a murit şi alţi doi au fost răniţi

Autorităţile de la Beijing sunt îngrijorate de multă vreme de posibilitatea ca instabilitatea din Afganistan să se extindă şi asupra provinciei chineze vestice Xinjiang, unde majoritatea populaţiei o formează uiguri musulmani. Sute de persoane şi-au pierdut viaţa în Xinjiang în ultimii ani în tulburări atribuite de guvern militanţilor separatişti.

Potrivit autorităţilor din Kârgâzstan, un atac sinucigaş cu bombă asupra ambasadei chineze de la Bişkek, în luna august, a fost comandat de militanţi uiguri activi în Siria.

Ca reacţie la aceste ameninţări, China a stabilit în august o alianţă antiteroristă cu Pakistan, Afganistan şi Tadjikistan, toate învecinate cu provincia sa Xinjiang.

Citeşte şi: Tratatul Canada-UE rămâne în aer. Trudeau îşi amână vizita la Bruxelles

Între 20 şi 24 octombrie, peste 400 de militari din China şi Tadjikistan au desfăşurat exerciţii antiteroriste comune de-a lungul regiunii muntoase învecinate cu Afganistan, potrivit presei chineze de joi. Oficiali afgani au participat ca observatori.

Organizaţii de apărare a drepturilor omului afirmă că violenţele din Xinjiang sunt mai degrabă o reacţie la politica de represiune a guvernului şi la restricţiile impuse libertăţi religioase a uigurilor, acuzaţii negate însă de autorităţi.

Sute sau chiar mii de uiguri au părăsit clandestin China, călătorind spre Turcia via Asia de Sud-Est. China susţine că unii dintre aceştia au sfârşit prin a se alătura militanţilor islamişti în Irak şi Siria, transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.