Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arestarea lui Kasparov i-a descurajat pe opozanţii lui Putin (CEDO)

Arestarea fostului campion de şah Gari Kasparov şi a unui alt militant al opoziţiei în timpul unei manifestaţii din 2007 de la Moscova a putut "descuraja alţi susţinători ai opoziţiei" să participe la proteste, a decis marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit France Presse, transmite agerpres.

Kasparov şi Aleksandr Averin au fost arestaţi de poliţia rusă, fiind suspectaţi că au manifestat fără autorizaţie şi că au refuzat să se supună ordinelor ca manifestaţia să se disperseze.

Citeşte şi: Putin: Sancţunile occidentale, OBSTACOL în semnarea tratatului de pace cu Japonia

Kasparov a fost eliberat în seara aceleiaşi zile, iar Averin - două zile mai târziu, adică peste maximum de trei ore prevăzut de legislaţia internă, subliniază CEDO.

După un proces, cei doi au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la cinci zile de detenţie.

"La fel ca în mai multe alte cazuri ruse identice în care Curtea a fost sesizată, defilarea - incontestabil paşnică - la care luau parte reclamanţii a fost dispersată, iar aceştia au fost arestaţi şi condamnaţi la o pedeapsă cu închisoarea fără nicio apreciere a tulburărilor pe care ei le-ar fi cauzat, pur şi simplu pentru că au manifestat fără autorizaţie", subliniază CEDO.

Aceste măsuri au putut "descuraja clar alţi susţinători ai opoziţiei şi marele public să participe la manifestaţii şi, mai general, la o dezbatere politică deschisă. Efectul disuasiv al sancţiunilor a fost sporit de faptul că acestea l-au vizat pe Kasparov, un personaj public bine cunoscut, a cărui privare de libertate urma să atragă atenţia media", au adăugat judecătorii.

De asemenea, prin faptul că nu le-a oferit "nicio posibilitate de a furniza probe în sprijinul versiunii lor privind faptele", Rusia nu le-a respectat dreptul la un proces echitabil, conform CEDO, care condamnă Moscova să le plătească fiecăruia dintre cei doi 5.000 de euro reprezentând daune morale şi 3.000 de euro reprezentând cheltuieli de judecată.

Citeşte şi: Gorbaciov nu exclude renaşterea URSS

În octombrie, Rusia a mai fost condamnată pentru că l-a împiedicat pe Kasparov să ia parte la o adunare a opoziţiei în 2007.

Gari Kasparov a fost unul dintre fondatorii mişcărilor de opoziţie 'Cealaltă Rusie' şi 'Solidaritatea', devenind unul dintre principalii opozanţi ai Kremlinului. În ultimii ani, el s-a retras şi a devenit în principal purtătorul de cuvânt al opoziţiei în străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.