Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin: Sancţiunile occidentale, OBSTACOL în semnarea tratatului de pace cu Japonia

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că sancţiunile impuse de Occident împotriva Rusiei, ca urmare a anexării în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea, constituie un obstacol în calea discuţiilor asupra tratatului de pace cu Japonia, relatează marţi publicaţia niponă Yomiuri, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Rusia este dispusă să discute despre o activitate economică comună cu Japonia în insulele disputate de decenii în lanţul Kurilelor de Sud, a afirmat Putin, în interviul acordat ziarului nipon cu ocazia vizitei sale în 15-16 decembrie în Japonia, unde se va întâlni cu premierul Shinzo Abe.

Citeşte şi: Gorbaciov nu exclude renaşterea URSS

Dar, a subliniat şeful statului rus, orice astfel de activitate trebuie să fie sub suveranitatea Rusiei. Putin a spus că propunerile Japoniei privind cooperarea în opt domenii au contribuit la atmosfera propice discuţiilor bilaterale, relevă Yomiuri.

Potrivit AFP, Putin se deplasează joi în Japonia pentru a da un nou impuls cooperării economice bilaterale, dar nici Moscova şi nici Tokyo nu îşi fac iluzii cu privire la un progres în soluţionarea disputei asupra Insulelor Kurile.

De altfel, preşedintele rus a declarat că Moscova nu are dispute teritoriale cu Tokyo, într-un interviu acordat cu această ocazie canalului de televiziune nipon Nippon TV (NTV), potrivit RIA Novosti.

"Japonia este cea care consideră că are probleme teritoriale, dar noi suntem pregătiţi să discutăm", a spus şeful statului rus, citat de agenţia de presă menţionată în pagina sa electronică marţi.

Putin a mai spus că Rusia consideră drept un "anacronism, moştenit din trecut" absenţa unui tratat de pace cu Japonia. Din 1956, când relaţiile diplomatice au fost restaurate între cele două ţări, Moscova şi Tokyo nu au avut un cadru de bază pe care să-şi construiască relaţiile, a amintit liderul rus.

Citeşte şi: Japonia amână un summit cu China şi Coreea de Sud

Referitor la obiectivul actualei vizite, Rusia "speră că aceasta va da un impuls major pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale în general", a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Circa 30 de acorduri între companii ruse şi japoneze ar urma să fie semnate în timpul acestei vizite de două zile vizând sectoare precum energia, industria, agricultura şi tehnologiile înalte.

"Proiectele economice vor fi punctul central al vizitei", anticipează analistul politic rus Fiodor Lukianov, subliniind că Moscova doreşte să atragă investiţii japoneze în Orientul Îndepărtat al Rusiei, bogat în hidrocarburi.

Aceasta este prima vizită a preşedintelui rus în Japonia în ultimii 11 ani, relaţiile între Moscova şi Tokyo având de suferit în urma unei dispute din cauza a patru insule din arhipelagul Kurilele de Sud, ocupate la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial de către Uniunea Sovietică (Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.