Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment dur la adresa CSM-ului: 'Avem dreptul la o justiţie independentă'

judecator (1)

E clar! Lumea politică e împărţită în două. Cei care ţin partea CSM-ului şi cei care îl atacă pe unde îl prind. Ultimul atac la adresa acestor magistraţi vine chiar din partea unui fost ministru al Justiţiei.

Monica Macovei îi pune la zid pe cei din CSM şi îi avertizează. "CSM trebuie să știe ce înseamnă independența justiției: este dreptul oamenilor la o justiție independentă.

Cred că decizia CSM, prin care a stabilit că declarațiile mele critice la adresa CSM afectează independența sistemului judiciar și prestigiul CSM, se va preda la facultățile de drept, peste niște ani de zile, la rubrica „așa nu”.

Vezi şi: O nouă captură de senzaţie a DNA: Un celebru procuror a fost trimis în judecată pentru luare de mită

1. CSM trebuie să știe, în primul rând, ce înseamnă independența justiției. Iar independența justiției este dreptul oamenilor, al cetățenilor, la o justiție independentă. Independentă de politic, de corupție, de orice interes. Independentă de orice și se supune numai legii. Independența justiției nu înseamnă că judecătorul sau procurorul poate să facă orice. Ci e dreptul oamenilor, repet, la o justiție independentă. Nu aveam cum să lezez independența justiției, oamenii au dreptul la o justiție independentă.

2. CSM a spus că nu sunt baze factuale. E sancționat vreun procuror sau vreun judecător pentru că a ținut dosare ani întregi și s-au prescris? Baza factuală exact asta e: dacă ne dă un singur exemplu sau 10 exemple, ca să justifice că, într-adevăr, și-au făcut treaba, atunci are dreptate. Dar nu a sancționat niciun judecător sau procuror pe baza faptului că au ținut dosare care s-au prescris.

Vezi şi: Lovitură după lovitură a procurorilor: Au 'săltat' un director care lua mită de 10 ani

3. Răspunderea colectivă este egală cu zero. Nu există răspundere colectivă. Ca atare, orice decizie ia CSM este una colectivă. Ne refeream, de exemplu, la propunerea de procuror general sau procuror-șef DNA. Dacă iese prost, dacă acel procuror general sau procuror-șef DNA sau procuror-șef DIICOT nu-și face treaba, nu răspunde nimeni. Democrația se bazează pe răspundere. Dacă nu răspunde nimeni, nu vom avea democrație și nici justiție în țara asta. Sigur că sunt judecători și procurori foarte buni, profesioniști și curajoși. Dar nu i-a făcut CSM așa, așa sunt ei. Și noi vrem să fie cât mai mulți de felul acesta.

4. Declarațiile de avere. O altă critică pe care o am față de CSM, apropo de curățarea sistemului justiției, pentru că acesta este un rol principal pe care l-a avut și îl are CSM și de care nu s-a achitat. Cei din CSM, pe lângă ANI și în paralel cu ANI, ar fi trebuit să verifice fiecare declarație de avere și de interese a judecătorilor și procurorilor. Cu astea ar trebui să se ocupe inspecția judiciară.

5. Unificarea practicii judiciare, de care avem mare nevoie. Fac seminarii, întâlniri și suntem tot acolo, adică tot nu este unificată practica judiciară de către CSM", anunţă europarlamentarul în cadrul unui comunicat de presă.

Vezi şi: DNA, veste cruntă pentru patru grei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.