Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ayatollahul Khamenei 'l-a uns' preşedintele Iranului pentru al doilea mandat pe Hassan Rouhani

AFP
Hassan Rouhani Ali Khamenei

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a validat joi, în cadrul unei ceremonii oficiale, alegerea preşedintelui Hassan Rouhani pentru un al doilea mandat de patru ani, în urma alegerilor desfăşurate în luna mai, relatează AFP, potrivit agerpres.

'Confirm votul poporului iranian şi îl numesc pe (...) Hassan Rouhani la preşedinţia Republicii', a afirmat Khamenei într-o scrisoare citită de şeful său de cabinet, cu prilejul ceremoniei transmise de televiziunea de stat iraniană.

Citeşte şi: Donald Trump S-A SĂTURAT de războiul din Afganistan şi pregăteşte o măsură radicală

Evenimentul a avut loc la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a promulgat miercuri noile sancţiuni impuse de SUA Iranului, denunţate imediat de Teheran drept o încălcare a acordului din 2015 cu marile puteri, ce prevede ca Teheranul să-şi limiteze programul nuclear la scopuri civile în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale.

Ceremonia de joi constituie o etapă formală şi necesară pentru începerea noului mandat (şi ultimul) al preşedintelui moderat Rouhani, care va depune sâmbătă jurământul în parlament.

Potrivit transmisiei televizate, ayatollahul a salutat 'participarea entuziastă' la scrutinul din luna mai, considerându-l unul din 'semnele succesului regimului islamic pentru întărirea caracterului republican şi popular al regimului revoluţionar'.

Khamenei a insistat încă o dată asupra 'economiei de rezistenţă, în special asupra locurilor de muncă şi a producţiei naţionale' pentru rezolvarea problemelor ţării, mai ales a şomajului, care afectează 12,6% din populaţia activă.

Citeşte şi: SUA schimbă legea imigraţiei. Green Cardul va fi acordat în funcţie de merit

La ceremonie au fost prezenţi toţi responsabilii politici şi militari iranieni, printre care fostul preşedinte ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad.

'Am auzit vocea populaţiei şi trebuie să ţinem cont de speranţa şi de încrederea sa', a declarat, la rândul său, Hassan Rouhani, subliniind că vrea să facă să dispară 'sărăcia'.

'Declar încă o dată că, odată cu sfârşitul alegerilor, a început vremea concordiei şi a cooperării între toţi (...) Întind mâna tuturor celor care doresc măreţia ţării', a continuat Rouhani.

În pofida alegerii sale triumfale, cu 57% din voturi, Rouhani este criticat în interiorul ţării, conservatorii reproşându-i concesiile prea mari făcute marilor puteri şi ignorarea avertismentelor lor în legătură cu SUA, inamicul deschis al Iranului.

Pe lângă atacurile din tabăra conservatoare, Rouhani este criticat şi de reformatorii care îi reproşează că nu le-a acordat suficiente locuri în guvernul pe care îl va prezenta sâmbătă parlamentului. Rouhani mai este criticat şi pentru că nu a numit şi femei în posturi de miniştri.

Citeşte şi: CUTREMUR politic la Tokyo. Premierul a remaniat doi miniştri cheie din guvern

El a primit, în schimb, sprijinul principalilor şefi ai Gardienilor Revoluţiei, după o serie de atacuri reciproce în ultimele luni.

'Nu vom accepta niciodată izolarea (...) Acordul nuclear este semnul bunăvoinţei Iranului la nivel internaţional', a mai declarat Rouhani, referindu-se la acordul semnat în 2015 cu marile puteri.

După anunţul privind noile sancţiuni americane, parlamentul iranian a început joi examinarea unui proiect de lege vizând întărirea programului balistic şi a forţei Qods a Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului, 'pentru a lupta împotriva acţiunilor Washingtonului'.

Ministrul adjunct de externe Abbas Araghchi a declarat că înalta comisie iraniană de supraveghere a aplicării acordului nuclear, din care fac parte Rouhani şi alţi responsabili ai ţării, 'a adoptat 16 măsuri împotriva acţiunii SUA', fără însă a le detalia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.