Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BBC a provocat un scandal imens în Afganistan: Cum a creat indignare după o schimbare mare făcută pe Facebook

bbc

Compania BBC a generat un val de critici în Afganistan, după ce a schimbat numele uneia dintre paginile sale de Facebook în BBC Dari – denumirea oficială a versiunii afgane a limbii persană sau farsi, dar respinsă de mulţi vorbitori ai acesteia, informează Reuters.

Mulţi vorbitori de limba persană din Afganistan susţin că denumirea Dari a fost impusă istoric de paştuni - grupul etnic tradiţional dominant, pentru a nega locul Afganistanului în lumea mai largă vorbitoare de persană.

Citește și: Un nou scandal mondial provocat de 'Paradise Papers': Cum își ascund elitele lumii averile în paradisurile fiscale! Ce s-a aflat despre Regina Marii Britanii

Valul de critici a pus în evidenţă existenţa problemelor de natură lingvistică sensibile din Afganistan – o ţară în care există peste 35 de limbi vorbite de mai multe grupuri etnice.

De asemenea, criticile generate de schimbarea denumirii au pus în evidenţă tensiunile în privinţa guvernului condus de preşedintele Ashraf Ghani, format după o campanie controversată din 2014. Mulţi vorbitori de limba persană din grupurile etnice Tajiks şi Hazaras susţin că Ashraf Ghani favorizează paştunii.

Persana vorbită în Afganistan şi cea vorbită în Iran sunt foarte asemănătoare, diferind accentele şi având câteva variaţii în vocabular.

Totuşi, schimbarea denumirii paginii de Facebook a atras şi reacţii pozitive, alţi utilizatori ai reţelelor de socializare sprijinind decizia BBC, spunând că aceasta consolidează identitatea naţională a Afganistanului. ”Sunt din Afganistan, nu din Persia sau din rasa persană”, a scris un utilizator.

Serviciile BBC ar ajunge la aproximativ 6,6 milioane de afgani, dintr-o populaţie de aproximaiv 35 de milioane, potrivit datelor publicate anul trecut de BBC Trust.

Meena Baktash, directorul serviciului BBC în Afganistan, a apărat folosirea termenului Dari, spunând că aceasta este denumirea oficială a acestei limbi în Afganistan.

Citește și: Conflictul dintre Rusia și SUA atinge cote ALARMANTE: Moscova acuză Washingtonul de 'CRIME DE RĂZBOI' în Siria

Baktash a explicat că schimbarea denumirii paginii de Facebook a fost făcută cu scopul de a o lega de serviciul radio BBC Dari, lansat în 2003. ”Nu există motive politice şi culturale în spatele deciziei noastre”, a scris ea pe Facebook, potrivit News.ro.

Alături de limba paştună, Dari este numită în Constituţie drept una dintre cele două limbi oficiale în Afganistan. Însă, mulţi vorbitori de persană în Afganistan susţin că limba lor este aceeaşi cu cea vorbită în Iran şi Tadjikistan şi că denumirea Dari a fost aleasă de foştii lideri paştuni pentru a distanţa Afganistanul de sfera culturală persană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.