Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCE: Lipsa unui acord cu Grecia amplifica riscurile de contagiune în zona euro

bce

Banca Centrala Europeana (BCE) a sporit joi presiunea asupra Greciei, sugerând ca lipsa unui acord rapid cu creditorii risca sa înrautateasca termenii de finantare pentru alte state vulnerabile din zona euro, relateaza MarketWatch, potrivit Mediafax.

"Reactia pietei financiare la situatia din Grecia a fost pâna acum limitata, dar în absenta unui acord rapid cu creditorii referitor la reformele structurale, riscul cresterii primelor de risc pentru finantarea tarilor vulnerabile din zona euro s-ar putea materializa", potrivit raportului BCE privind stabilitatea financiara.

"Asteptarile referitoare la riscurile de default din Grecia au crescut semnificativ, pe fondul incertitudinilor politice", se arata în raport.

Pe de alta parte, Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat joi ca institutia nu poate furniza finantare interimara Greciei, potrivit legislatiei actuale.

"Stiu ca au aparut unele idei, ca BCE ar putea oferi finantare interimara. Nu vad nicio posibilitate legala sa facem acest lucru", a spus Nowotny, care este si guvernator al bancii centrale din Austria.

Comentariile lui Nowotny au avut loc dupa cele ale altor oficiali europeni, care au respins afirmatiile unor lideri eleni ca acordul cu creditorii este aproape.

Ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a spus ca nu au avut loc progrese substantiale, în timp ce Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene, a sustinut ca guvernul elen trebuie sa prezinte un pachet complet de reforme, pentru a primi finantare.

Grecia trebuie sa plateasca în luna iunie datorii scadente în valoare de 1,6 miliarde de euro catre FMI, din care 312 milioane de euro pe 5 iunie, iar în lipsa unui acord cu creditorii risca sa intre în incapacitate de plata.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.