Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinul răspunde după ce Ankara l-a numit spion pe jurnalistul neam arestat în Turcia

justitie turcia

Berlinul a apreciat vineri ca "aberante" acuzaţiile de spionaj formulate de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la adresa unui jurnalist german de origine turcă încarcerat în Turcia, considerat separatist kurd şi "agent german", relatează AFP.

"Este aberant", a afirmat într-un comunicat lapidar difuzat în cursul serii de vineri Ministerul german de Externe, scrie agerpres.ro.

Anterior, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a susţinut într-un discurs că Deniz Yucel, corespondentul în Turcia al cotidianului german Die Welt încarcerat marţi pentru "propagandă teroristă", este "reprezentant al PKK" - Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizaţie decretată "teroristă" de către Ankara -, şi "agent german".

El a mai acuzat Germania că tolerează manifestaţii ale separatiştilor kurzi şi a declarat că autorităţile germane "ar trebui deferite justiţiei pentru că ajută şi adăpostesc terorişti".

Declaraţii tăioase care au fost făcute după ce autorităţile de la Berlin au anulat trei mitinguri prevăzute în Germania, unde urmau să ia cuvântul doi miniştri turci, în semn de sprijin faţă de reforma constituţională ce extinde prerogativele lui Erdogan, care urmează să fie supusă unui referendum la 16 aprilie.

"Îl împiedică pe ministrul meu de justiţie să vorbească, îl împiedică pe ministrul meu al economiei să vorbească. Şi eu trebuia să iau cuvântul prin videoconferinţă", a menţionat liderul turc.

Tensiunile germano-turce au crescut după puciul eşuat care a vizat regimul turc în iulie 2016, iar în urma anulării acestor mitinguri Ankara şi-a înmulţit declaraţiile agresive la adresa Berlinului, unde guvernul federal se apără de orice implicare în decizii luate de autorităţile locale.

Cancelarul german, Angela Merkel, care a criticat arestarea lui Deniz Yucel, a afirmat vineri este că "este oportun din partea noastră să criticăm atingerile la adresa libertăţii presei" în Turcia.

Preşedintele turc este acuzat de adversarii săi de derivă autoritară, mai ales după puciul eşuat din iulie care a fost urmat de arestarea a peste 43.000 de persoane, printre care numeroşi jurnalişti critici ai regimului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.