Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia e țara tuturor posibilităților: A fost luptător, șofer și jefuitor, acum e ministru

Guvernul preşedintelui brazilian conservator Michel Temer l-a numit joi în funcţia de ministru de externe pe senatorul Aloysio Nunes, un fost luptător de gherilă marxist la sfârşitul anilor 1960, în timpul dictaturii militare, devenit un promotor al liberului schimb şi iniţiativei private, transmit Reuters şi AFP.

Aloysio Nunes, care va împlini 72 de ani pe 5 aprilie, îl înlocuieşte pe José Serra, demisionat pe 22 februarie din motive de sănătate, scrie agerpres.ro.

Citește și: A inceput caderea lui Dragnea. Va reusi sa pastreze puterea in PSD?

Ca şi predecesorul său, este membru al Partidului Social-Democraţiei Braziliene SDB (de centru-dreapta), al fostului preşedinte Fernando Henrique Cardoso (1995-2002), formaţiune-cheie a alianţei politice din jurul preşedintelui Temer.

Ex-ministru al justiţiei în mandatul lui Cardoso (2001-2002), Nunes a fost liderul majorităţii din Senat după destituirea în august 2016 a preşedintei de stânga Dilma Rousseff, implicată ca şi el în tinereţe în gherila împotriva dictaturii.

Citește și: STUDIU Românii vor ca Uniunea Europeană să le rezolve problemele din sistemul de sănătate

În anii 1960, Nunes a fost membru al Partidului Comunist brazilian şi şofer al lui Carlos Marighella, ucis într-o ambuscadă în 1969 şi considerat în epocă inamicul numărul unu al regimului militar. În 1968 a participat la un jaf celebru, al 'Trem Pagador', un tren de transport de fonduri.

În acelaşi an, Nunes s-a exilat la Paris, unde a rămas până în 1979.

Citește și: SCHIMBĂRI la WhatsApp: Noua funcție introdusă pentru utilizatori

Despre trecutul său de gherilă, afirmă că a fost 'o greşeală': 'Experienţa mi-a arătat că m-am înşelat (...), pentru că această luptă nu a fost purtată în mod democratic', declara el într-un interviu.

Ulterior, a desfăşurat o îndelungată carieră politică în PSDB, care l-a desemnat în 2014 candidat la vicepreşedinţie, în echipă cu Aecio Neves, învins de Dilma Rousseff în 2014.

Citește și: STUDIU Oamenii grași au asociate 11 tipuri de CANCER

În noiembrie 2016, în ziua alegerilor prezidenţiale din SUA, Nunes s-a făcut remarcat printr-o postare pe Twitter extrem de critică la adresa lui Donald Trump, pe care l-a numit 'Partidul Republican la o beţie cruntă' şi 'ce are partidul său mai rău şi mai necontrolat'.

În noua sa funcţie, se aşteaptă ca Nunes să continue linia predecesorului său de îndepărtare de politica externă de aliniere cu guvernele de stânga din America Latină, urmată de Partidul Muncitorilor al Dilmei Rousseff.

Citește și: ASTA e legătura dintre o mâncare sănătoasă și persoanele care se trezesc mai devreme / STUDIU

Într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook, Aloysio Nunes a declarat că va acţiona pentru revigorarea organizaţiei subregionale Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay) prin apropierea de statele Alianţei Pacifice (Chile, Colombia, Mexico şi Peru) şi încheierea unui acord comercial cu Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.