Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preambul la Congres. Alianță contra firii. Gorghiu, perdantă în războiul cooperativelor din PNL

Intrat în postura de  partid  de opoziție, în PNL e  foame mare. Și competiția devine mai acerbă cu fiecare  zi cu cât liberalii  conștientizează mai clar că visul puterii  s-a  dovedit  un pod  prea îndepărtat.  Pe  puținele  funcții politice  rămase, cele  din Parlament, nu e loc  pentru toată lumea. Drept  pentru care, în prezent,  asistăm la  nașterea unei  noi cooperative, decât cea a   vechilor liberali, conduși de Marian  Patrache sau cea a  foștilor democrat-liberali.

Vezi și: Întâlnirea de Grad ZERO care a limpezit apele în PSD. Cine ar fi prim-ministrul propus

Vezi și: Cum s-a făcut JUSTIȚIE în cazul Burnei! Unde duce firul anchetei

Lasați  pe dinafara  scaunelor din jurul mesei sărăcăcioase  de partid  de opoziție,   tinerii parlamentari , dar și unii liberali cu dare de mână, dar lăsați cu palma goală  întinsă de conducerea  interimară, s-au repliat, reorganizat, iar  cineva  a profitat și i-a  împins  în lupta cu  veteranii liberali, prea  hârșiți în arta  sforăriilor politice, care  deja  și-au împărțit  între ei șefiile de comisii parlamentare și posturile  în  conducerile  celor  două  camere.

Împărțit, dar nu și validat  prin  votul  colegilor parlamentari în ședințele de grup cum era și normal.   Negocierile  purtate de Petrache și alți  câțiva  liberali, precum Mihai Voicu, Victor  Paul Dobre, Daniel Zamfir  cu  celelalte  partide parlamentare au  făcut ca la final , liberalii să primească șefia a  patru comisii parlamentare la  Cameră și cinci la Senat.

Pentru  șefia  lor  s-au aliniat  la start, încă de  acum două  zile, doar oamenii și colaboratorii  lui Marian Petrache, susțin surse  din tabăra adversă. De exemplu, la   Camera Deputaților, Lucian Bode  ar urma să fie  președinte la Comisia de Transporturi, Cristian Buican, la  Comisia de Administrație, Gigel Știrbu  ar primi un nou mandat în fruntea comisiei de Cultură, în timp ce la Senat, pentru șefia comisiei economice se încălzește de zor Daniel Zamfir, susținut de Marian  Petrache.

Vezi și: Nici nu au depus jurământul și au și DEMISIONAT. 2 deputați aleși lasă baltă Parlamentul

Pentru a obține  concursul  foștilor pedeliști, Petrache și  tabăra sa  au decis  să o propulseze pe Raluca Turcam, deja lider interimar, drept lider de grup la Cameră, în timp ce la Senat, după multe nume cântărite, propuse și respinse în timpul  negocierilor s-a ajuns la formula de compromis a actualului senator,  Mario Ovidiu Oprea, pe motiv că are experință în domeniu și nu poate fi  numit un parlamentar nou, fără experiență, precum Iulian  Dumitrescu sau Iulia Scântei. Mario Oprea a mai  fost, pentru o perioadă, liderul senatorilor PNL în timpul   fostei  guvernări USL, după ce  Puiu Hașotti a părăsit această calitate pentru portofoliul de ministru al Culturii.

Șefia deputaților  liberali nu este  singura  concesie  făcută de  Petrache  foștilor pedeliști.   Deputatul George  Ionescu va deveni șeful comisiei de abuzuri de la Cameră,  iar  suceveanul Ioan Bălan,  chestor în conducerea acestui for.  La Senat, Iulian Dumitrescu a  fost  împăcat cu  șefia  comisiei de Apărare,  în timp ce   funcția de vicepreședinte  al Senatului  va reveni lui  Alexandru Pereș de la Alba, ne-au precizat surse  din conducerea PNL.

La nivelul Birourilor Permanente  ale celor două Camere,   vechii liberali s-au mulțumit  cu postul de chestor la Senat, pentru Marcel Vela,  și cel de secretar, pentru Răducu Filipescu, în timp ce la Cameră,   vicepreședinte va  fi Mihai Voicu,  poreclit de colegi "ulei în apă",  pentru modul în care cade mereu în picioare și în funcții în perioade de restriște. El a răsplătit  gestul de bunăvoință făcut de Alina  Gorghiu - mandatul de deputat pentru care a fost impus pe listele PNL Diaspora -, trădând-o cu prima ocazie si sărind în barca lui  Petrache.

În fața  acestei desfășurări de forțe,  fostul președinte Alina Gorghiu a realizat că, dacă nu ia măsuri, influența de care se mai bucură în partid se topește  văzând  cu ochii, iar oamenii săi de încredere, care i-au  rămas alături, rămân  în afara  jocului și fără funcții.

Pe ultima sută de metri,  parlamentari precum Ben Oni Ardelean și  Florin Roman, dar și alți  tineri parlamentari liberali au  avut  o discuție marți dimineață cu   secretarul general interimar Marian Petrache căruia  i-au reproșat modul în care  au fost  făcute negocierile cu PSD  pe   funcțiile  în conducerile Parlamentului și  pe comisiile parlamentare, astfel încât să se netezească drumul  doar colaboratorilor acestuia, iar  o cursă corectă să fie sabotată de la bun început.  Ei au cerut  vot deschis și nu secret în cadrul grupurilor parlamentare ale PNL. Ironic, Petrache a jucat cu propria-i demisie pe masă, invitându-i pe  colegii  revoltați să-și încerce șansele  în cadrul  grupurilor care trebuie  să voteze, în această după-amiază, pe cei care  vor  fi  supuși procedurii de validare pentru aceste  funcții, ne-au declarat surse  din conducerea liberală.

Potrivit acestora,  tinerii liberali  au  fost împinși să facă acest pas chiar de către Alina Gorghiu și  de fostul secretar general  al partidului, Teodor Atanasiu,  rămas în afara  jocului de putere și care caută orice soluție  și pârghie pentru a-și recăpăta influența.  În momentul demisiei sale, Alina Gorghiu aranjase locuri călduțe  pentru  o parte  dintre colaboratorii și apropiații săi . De exemplu,  proaspătul senator Florin Cîțu, un  prieten al  lui Lucian Isar,  soțul fostului președinte PNL,  trebuia  să devină președintele comisiei economice de la Senat.

Aproape imediat  după ce noul tandem Turcan-Petrache a fost instalat ca interimar la cârma  PNL, toate aceste aranjamente  au picat.  Sub pretextul că pentru conducerea  comisiilor parlamentare este nevoie de oameni cu experiență  politică și legislativă și nu niște "bibani", Petrache a  preferat  să-l sprijine pe   autorul legii dării în plată,  Daniel Zamfir, pentru  șefia  comisiei vizate și de  omul lui Isar, susțin sursele  citate.

Totuși,  Gorghiu și oamenii săi par  că nu au dezarmat. Cu visul său de ministru de Externe  destrămat după înfrângerea PNL,  deputatul Ben Oni Ardelean vrea să candideze împotriva Ralucăi Turcan pentru șefia  grupului PNL de la Cameră.  Deputatul Ovidiu Raețchi vrea, la rândul său, să fie oponentul lui Știrbu pentru șefia comisiei de Cultură, în timp ce Florin Roman se vede mai potrivit pentru șefia comisiei de administrație publică decât Cristian Buican.  Conștienți de planurile acestora, Petrache și Turcan au încercat  să-i descurajeze printr-o demonstrație de forță: au bătut palma cu pedeliștii pe șefia unor comisii parlamentare,  au trâmbițat acest târg la urechile celor din partid,  și au convocat apoi  toți senatorii și, ulterior, deputații pentru  o consultare cu ei înainte de ședința de astăzi dedicată  funcțiilor parlamentare.

"Când eşti lider trebuie să îţi asumi responsabilităţi. La un PSD de aproape 50% trebuie să fii sigur că ai grupuri parlamentare care fac o opoziţie foarte, foarte bună, astfel încât să recâştigăm încrederea celor care votează dreapta. Nu îmi doresc decât acest lucru. Că sunt unii nemulţumiţi, că sunt unii multumiţi, asta este problema lor. (...) În niciun caz, şi le-am spus colegilor mei să îmi aducă o dovadă, eu nu am făcut nici blaturi şi nici cooperative. Probabil că unii au frustrări. Eu sunt convins că, până la urmă, o rezolvăm într-un mod civilizat, în interesul PNL", a afirmat Petrache, la Palatul Parlamentului.

Ședința decisivă va avea loc, astăzi,  miercuri după-amiază.  Parlamentarii  liberali ar trebui  să decidă  cine va ocupa funcțiile care revin PNL în Parlament, dar  jocurile par deja  făcute: o alianță  de conjunctură, pe interes, între vechii liberali și foștii  pedeliști, cu Alina Gorghiu perdantă la această masă. În fapt,  lupta din aceste  zile poate  fi considerată un preambul, o testare a forțelor și noilor raporturi de putere  apărute în acest partid în perioada până la viitorul Congres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.