Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chişinău. Alianţa cu comuniştii SCINDEAZĂ PLDM-ul

Cum era de aşteptat, alianţa minoritară a liberal-democraţilor şi democraţilor, închegată pe baza unei înţelegeri de culise cu comuniştii crează turbulenţe pe scena politică de la Chişinău. Pentru câteva ministere în plus şi excluderea de la guvernare a Partidului Liberal, concurentul său direct de pe dreapta, liderul liberal-democraţilor Vlad Filat nu doar a căzut în disgraţia propriilor alegători, prin definiţie anticomunişti şi pro-europeni, dar şi şi-a minat ograda propriului partid. Imediat după ce PLDM şi PD împreună cu comuniştii au instalat un guvern la Chişinău, condus de premierul-marionetă Chiril Gaburici, un apropiat al lui Filat, dar şi al liderului comuniştilor Vladimir Voronin, ieri Iurie Leancă, a doua persoană din tabăra liberal-democraţilor, fostul premier şi ministru al afacerilor externe, identificat după 2009 cu ideea de integrare europeană, a anunţat divorţul de PLDM şi crearea propriului său proiect politic pro-european.

Imediat după ce a ratat votul de investire a programului de guvernare şi a cabinetului de miniştri Leancă 2, fostul premier a dat de înţeles că este victima unor jocuri de culise cu comuniştii şi a unor lovituri pe la spate din partea şefului său de partid. Informaţiile despre răcirea relaţiilor dintre Leancă şi Filat au apărut încă anul trecut, acestea intrând în impas toamna, în plină campanie electorală, mărul discordiei fiind problema Băncii de Ecomomii. Premierul Leancă a cerut asistenţa Bruxelles-ului în investigarea furtului a peste un miliard de dolari de la unica bancă a statului, fapt care se pare că l-a enervat definitiv pe Filat, or mai multe investigaţii jurnalistice ne demonstrează că anume ultimul ar sta în spatele celui mai mare furt din istoria Moldovei.

content-imageIeri, într-un lung şi plin discurs, Leancă, care indiscutabil a fost locomotiva electorală a liberal-democraţilor la alegerile din 30 noiembrie, l-a acuzat public pe Filat de trădarea alegătorilor pro-europeni ai PLDM, prin alianţa neformală cu comuniştii, care este negată cu vehemenţă verbal, însă este demonstrată cu prisosinţă prin fapte. Leancă a dezvăluit sabotarea ajungerii la un compromis cu liberalii lui Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, atât din partea democraţilor lui Marian Lupu, cât şi din partea fostului său şef de partid Vlad Filat. Aceste acţiuni sunt calificabile drept trădare a aşteptărilor alegătorilor pro-europeni, care la 30 noiembrie au votat pentru o alianţă majoritară stabilă între cele trei partide pro-europene, PLDM, PD şi PL. Acest fapt a fost confirmat şi în cadrul recentei vizite a preşedintelui Klaus Iohannis la Chişinău, care a preferat să se întâlnească cu liderii acestor trei partide, chiar dacă liberalii au fost excluşi de la guvernare, prin alianţa monstruoasă a PLDM şi PD cu comuniştii.

Respectiv, Iurie Leancă a anunţat lansarea unui nou proiect politic, care va trebui să atragă, în calitate de alternativă, alegătorii anticomunişti şi pro-europeni ai PLDM, dezamăgiţi de alianţa lui Filat şi Lupu cu Voronin, care va face ca Moldova să stagneze în următorii ani pe drumul de integrare europeană. Leancă a cerut sprijinul cetăţenilor, implicit colegilor săi din PLDM, dând astfel un semnal clar de scindare a partidului, existând deja informaţii că el va fi urmat de mai mulţi membri de nivel central şi local din partid, inclusiv deputaţi din fracţiunea liberal-democrată din Parlament. Liderul noului proiect politic a anunţat că în scurt timp va prezenta publicului detalii despre noul partid, implicit echipa cu care porneşte la drum.

Alături de vizita lui Klaus Iohannis, lansarea proiectului politic al lui Iurie Leancă este ştirea săptămânii la Chişinău. Această acţiune este una aşteptată şi a fost prezisă de mediul analitic. Leancă este în topul simpatiilor moldovenilor şi este identificat la Chişinău cu ideea de integrare europeană, or asocierea economică şi politică a Moldovei cu UE, implicit liberalizarea vizelor sunt performanţe atribuite anume lui în ochii moldovenilor. Loviturile pe la spate pe care i le-a aplicat Vlad Filat, liderul liberal-democraţilor, aflat în declin de popularitate şi cu probleme grave de imagine, prin care acesta l-a orientat spre ieşirea din PLDM, s-ar putea să fie de fapt şi marea şansă politică a lui Leancă.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.