Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Pentagonului, o demitere împachetată în demisie

131018-D-NI589-096

Șeful Pentagonului Chuck Hagel a demisionat. Sau a fost demis. Cert e că între el și președintele Barack Obama existau din ce în ce mai multe divergențe legate de strategia Americii pentru combaterea jihadiștilor din gruparea Statul Islamic, scrie The Telegraph, potrivit rfi.ro.

Se pare că primele discuții legate de retragerea lui Hagel au avut loc în octombrie, înainte de alegerile dezastruoase pentru Congres pe care democrații lui Obama le-au pierdut cu brio. Seria de divergențe legate de strategia din Siria a început în vara acestui an. Președintele spusese inițial că teroriștii din Statul Islamic erau o adunătură de începători, nimic de luat în calcul serios. Apoi, Hagel îi numea „o amenințare la adresa intereselor americane cum nu am văzut niciodată”. Și acesta e doar episodul de început. Diferențele de abordare s-au ținut lanț până când Hagel a spus că „nimeni nu își poate imagina că raidurile aeriene vor câștiga bătălia”. Fostul șef al Pentagonului a cerut chiar o strategie mai clară de la Obama într-un memoriu intern pe care l-a trimis Casei Albe.
Ca să înțelegem tot contextul mai trebuie adăugat că președintele nu l-a ales pe Hagel pe post de strateg, ci pe post de manager al viziunilor sale. Deciziile de securitate se iau la Casa Albă fără participarea Pentagonului sau a diplomației, ceea ce constituie o problemă de management. Așa că fără o schimbare a acestei auto-izolări, Obama dă semne de inconsecvență prin înlăturarea lui Hagel. Unde mai pui că are nevoie stringentă de input extern pentru a ieși basma curată din noul său război.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.