Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciorbea se duce de bunavoie dupa gratii

avocatul poporului

Avocatul Poporului Victor Ciorbea se va duce de bunavoie dupa gratii, nu pentru ca s-ar preda in urma unei infractiuni ci pentru ca a primit mai multe sesizari privind conditiile de detentie si vrea sa vada personal care este situatia din inchisori.

Astfel Avocatul Poporului va efectua, în perioada următoare, vizite pilot în diverse centre de detenţie, precum servicii de tip rezidenţial pentru minorii care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal, spitale de psihiatrie, penitenciare, penitenciare-spital, centre de reţinere şi arestare preventivă, centre de tranzit, centre de cazare a străinilor luaţi în custodie publică, centre speciale de primire şi cazare a solicitanţilor de azil, centre în care se acordă servicii de asistenţă pentru consumatorii de droguri, în regim închis.

Aceste vizite vor fi realizate împreună cu organizaţii neguvernamentale şi membri ai asociaţiilor profesionale.

Potrivit unui comunicat transmis de Avocatul Poporului, aceasta este una dintre concluziile reuniunii de lucru desfăşurate marţi, la Palatul Parlamentului, între Avocatul Poporului, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor publice, asociaţiilor profesionale şi organizaţiilor neguvernamentale.

În cadrul întâlnirii, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, şi adjunctul acestuia, Magda Ştefănescu, au făcut o scurtă trecere în revistă a paşilor parcurşi în vederea implementării Mecanismului naţional de prevenire a torturii în locurile de detenţie, prin înfiinţarea, în cadrul instituţiei, a Domeniului pentru prevenirea torturii.

"Participanţii la reuniune au salutat crearea în cadrul Avocatului Poporului a Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenţie şi au exprimat disponibilitatea de colaborare în vederea aplicării Mecanismului naţional de prevenire a torturii în locurile de detenţie", se mai arată în comunicat.

În cadrul discuţiilor, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, Nicolae Păun, a atras atenţia că în ultimii 10 ani s-au primit pe adresa comisiei foarte multe sesizări privind condiţiile de detenţie sau tratamente inumane în penitenciare.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, prin chestorul principal Lucian Guran, au afirmat că se acordă o atenţie continuă pregătirii cadrelor de poliţie pe linia respectării drepturilor omului şi prevenirii relelor tratamente.

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, chestorul Cătălin Bejan, a subliniat, la rândul său, faptul că actuala Lege nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor reprezintă un instrument legal modern, dar sistemul penitenciar se confruntă cu un deficit de locuri de detenţie.

El a precizat că la nivelul anului 2012 există un deficit de peste 18.000 de locuri de detenţie şi a susţinut că până în anul 2020 se intenţionează crearea a circa 5.500 de noi locuri de detenţie.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.