Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliția pentru Familie și șansa istorica a USR

Să spun de acuma: eu nu cred că inițiativa cetățenească a Coaliției pentru Familie va reuși. Sau, dacă nu va reuși, va veni la pachet cu aprobarea parteneriatelor civile, ceea ce ar fi poate chiar un progres pentru cuplurile homosexuale.

Există mai multe motive pentru asta.

Unul este că o schimbare a Constituției presupune o ocazie pentru CCR să dicteze Parlamentului unele obligații în funcție de referendumuri mai vechi, conform doctrinei bizar-juridice că nu există referendum consultativ.

Al doilea este că politicianul român, ca și alegătorul român, este... supus greșelii. Dacă azi interzicem căsătoriile homosexuale, poate mâine penalizăm drastic curvia. Sa vezi atunci tristețe transpartinică.

Al treilea este că, deși nu prea vorbim de asta, România este pe cale de a deveni un model în regiune prin simplul fapt că nu facem nimic ce poate fi perceput ca o prostie contra drepturilor omului,

Al patrulea este că, deși indirect, persecuția homosexualilor reflectă mai degrabă stilul lui Vladimir Putin decât orice altceva.

Atunci, puteți întreba, de ce susțin deputații această schimbare? Unii sunt, fără îndoială, sinceri. Alții sunt doar ipocriți.

Asta poate însemna că acele forțe care se plasează astăzi împotriva curentului vor beneficia pe termen lung. Cea mai bine poziționată forța este USR, deoarece 15 din cele 22 de voturi împotrivă au fost ale sale.

content-image

În acest moment, USR este opoziția liberală din Parlament. Folosesc termenul liberal în sensul de cosmopolit, sens care devine din ce în ce mai relevant în lumea contemporană.

Citiți și: Globalizare și populism

Iar curentul cosmopolit depășește scorul electoral de 9% pe care îl are USR.

Dar nu asta este esențialul. În România ideologiile formale nu sunt neapărat o sursă de voturi. Important este că, dacă USR se înhamă această luptă, USR poate să o "câștige". USR nu prea este renumit pentru bătăliile parlamentare câștigate, iar un câștig de asemenea proporții va acoperi cel puțin un an de ajustări și gafe.

Vom vedea ce dorește USR după alegerile lor interne. Deocamdată Nicușor Dan, candidat spre realegere, a găsit un motiv să nu fie prezent la vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.