Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliția pentru Familie și femeile în spațiul public

coalitia pentru familie

Re-lansată glorios pe valul a trei milioane de semnături, Coaliția pentru Familie (CpF) a descoperit că lupta politică este grea și plină de capcane. Partidele parlamentare PNL și, se pare, PSD au zis că da, vor referendum dar mai încolo, după ce vor câștiga alegerile. Între timp, rezistența socială începe, ușor-ușor să depășească cercul restrâns al „progresiștilor” și al apărătorilor drepturilor civile.

Acest regres (poate temporar, poate nu) se datorează și erorilor de mesaj ale Coaliției.

1. Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soţi

... așa spune propoziția buclucașă din Constituție. Ce înseamnă ea?

  • că nu se poate căsătorie cu forța
  • că, dacă citim în Codul Civil că statul ocrotește familia, acest lucru se refera la cei căsătoriți (atenție, exisă protecție specială și pentru mama si copil)
  • că – și aici intră în discuție CpF – căsătoriile homosexuale nu sunt interzise expres de Constituție.

Într-o primă fază a reieșit că CpF vrea să restricționeze căsătoria la cuplurile heterosexuale. În măsura în care au evitat să vorbească de posibilitatea parteneriatului civil, a părut mai mult o sancțiune simbolică, un fel prin care societatea să spună „noi suntem normali și voi nu”. De aceea, nici nu conta că nici un homosexual nu a căutat să se căsătorească. Important era ca statul să facă un gest, să dea un semn.

2. Salt la adopțiile homosexuale

Coaliția s-a întâlnit cu opoziție din partea președintelui. Mai degrabă molatic și preocupat de demnitatea națională în cazul refugiaților, Iohannis și-a descoperit vâna liberală cu ocazia demersurilor Coaliției.

De aceea (probabil) la un moment dat mesajul se schimbă. De la „nu vrem căsătorie între homosexuali” la „nu vrem copii crescuți de homosexuali”.

Numai că aici povestea se complică. Dacă adopțiile sunt problema, definiția căsătoriei este o soluție incredibil de proastă.

Nimeni, de exemplu, nu împiedică femeile singure sau divorțate să aibă copii. O să spuneți că, măcar, aceia au un tată distant, adică mai mult decât nimic. Bine. Atunci vă spun că rămâne posibil pentru femei să fie fertilizate in vitro, sau chiar să înfieze copii.

Da, femeile (deci și lesbienele) pot înfia. Legea nu prevede interdicții explicite. În mod tipic, autoritățile consideră că mediul bi-parental este necesar pentru dezvoltarea copilului. În mod tipic... dar nu mereu. Unele vedete, printre care înțeleg că se află Teo Trandafir, au deschis calea către adopțiile făcute de mame necăsătorite.

3. Deci, ce este familia

Dacă redefinirea căsătoriei nu ajută cauza Coaliției, apare suspiciunea că aceștia că vor să redefinească în mod mai larg relațiile familiale. Adică să împingă societatea astfel încât să ajungă la concluzia că există familii de rangul întâi, tradiționale sau cum vreți să e ziceți, și familii de rangul doi sau aproape-familii.

Astfel, CpF și-a creat singură un nou dușman: femeile din politică. Doamnele politician nu sunt de regulă feministe sau preocupate prea tare de drepturile minorităților sexuale. Dar sunt în mod tipic, firi mai puternice decât bărbații politician (vorbesc, desigur, de bărbați și femei care au răzbătut prin forțe proprii). Unele din ele sunt divorțate sau, cel puțin, se respectă suficient pentru a nu crede că un divorț este sfârșitul vieții, chiar când din divorț rezultă un copil. Laura Chiriac (ex-ALDE) și Adriana Săftoiu sunt primele nume care mi-au venit în minte, dar mai sunt și altele.

Citiți și: 'Vocea' PNL, împotriva Coaliţiei pentru Familie: 'Nimeni nu are dreptul...'

Citiți și: Laura Chiriac a DIVORȚAT!

Iar acesta este doar începutul. Femeile din PNL și PSD sunt în mod necesar tăcute atâta vreme cât este campanie și partidele lor au înțelegeri cu CpF. Dar, odată trecută campania, lucrurile se pot schimba. Și, în fundal, există presiunea vedetelor TV. Vrea cineva să îi spună lui Teo Trandafir că ea și cu Maia nu sunt o familie deplină? Și mai sunt și altele în situații asemănătoare.

Vom trăi și vom vedea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.