Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei denunţă costurile umane ale expulzării romilor

www.gandurilaborcan.ro
tigani rromi

Expulzările de romi, care în mod tradiţional iau amploare pe timpul verii, au consecinţe umane extrem de grave, a denunţat miercuri Consiliul Europei, relatează AFP. "Tradiţional, vacanţa de vară coincide cu expulzarea de romi în toată Europa, lucru care trece aproape neobservat", şi-a exprimat regretul reprezentantul special pentru romi al Consiliului Europei, într-o declaraţie semnată împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a UE, ai OSCE şi ai Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului. "În Europa, romii - în special cei care trăiesc în tabere ilegale, în mahalale sau în centre de primire - se confruntă cu o ameninţare de expulzare disproporţionată", susţin autorii declaraţiei.

Subliniind că expulzările repetate pot atrage "probleme de sănătate fizică şi psihologică precum şocuri emoţionale sau o izolare socială durabilă care îi afectează în special pe cei mai vulnerabili - femei, persoane în vârstă sau cu handicap", ei fac apel ca aceste expulzări să se facă într-un mod care să permită limitarea consecinţelor negative. Semnatarii vor în special informarea corectă a oricărei persoane care este supusă unei expulzări în privinţa drepturilor sale, să nu se facă expulzări fără să fie puse la dispoziţie locuri de cazare alternative adecvate, să se permită posibilitatea ca persoanele vizate să recupereze cât mai mult din bunurile lor şi să le fie asigurată copiilor continuitatea accesului la îngrijiri medicale şi la educaţie.

În luna mai, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a trimis scrisori Albaniei, Bulgariei, Franţei, Italiei, Serbiei, Suediei şi Ungariei pentru a li se reproşa expulzările de romi neconforme cu obligaţiile lor de respectare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.