Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consultari decisive. Un tur sau doua tururi? Sustinatorii carei variante sunt majoritari?

partide

Premierul Dacian Ciolos si partidele politice se intalnesc luni la Vila Lac 1 pentru a discuta despre perspectiva modificarii legii alegerilor locale pentru a reintroduce votul in doua tururi de scrutin pentru primari.

Dacian Ciolos vrea sa vada in primul rand care este pozitia fiecarui partid in parte, inainte de a lua o decizie. Insa taberele sunt deja bine definite, iar punctele de vedere ale partidelor au fost deja exprimate ferm.

PSD - este impotriva alegerii primarilor in doua tururi, amenintand chiar cu boicotarea alegerilor in cazul modificarii legii.

Citeste si: Mituri demontate. De ce au semnat si votat liberalii legea alegerii primarilor intr-un singur tur

UNPR - s-a exprimat impotriva celor doua tururi dar si impotriva unui eventual boicot. Teoretic UNPR ar putea fi avantajat de alegerea primarilor in doua tururi, avand sansa sa castige noi primarii pe care nu le-ar putea obtine pe actualul sistem de vot. Insa cel mai probabil UNPR nu vrea sa riste, stiind ca simpatia populara fata de acest partid este in scadere, la fel si increderea propriilor membri in fortele acestuia. Astfel UNPR prefera sa mearga la sigur, sa incerce sa isi pastreze primarii pe care ii are deja, lucru aproape garantat de sistemul de vot intr-un singur tur.

ALDE - s-a pronuntat initial pentru alegeri in doua tururi, apoi a revenit si, probabil dupa acelasi calcul pe care l-a facut si UNPR, s-a pronuntat in favoarea alegerii primarilor intr-un singur tur.

Citeste si: SURSE - Urmează o perioadă tulbure în subteranele politicii

UDMR - s-a pronuntat ferm impotriva modificarii legii, fiind avantajati de alegerile intr-un singur tur de scrutin. Acest sistem de vot le-a adus victoria in multe localitati in care maghiarii sunt minoritari, dar prin disciplina electorala au reusit sa impuna candidatul UDMR, care in doua tururi n-ar fi avut sanse de castig in fata candidatului sustinut de majoritatea romana.

PNL, PSRO si MP raman astfel singurele partide care sustin alegerea in doua tururi de scrutin, iar partidul lui Traian Basescu nici macar nu este chemat la consultari.

Citeste si: Principalul pericol care pândește UNPR. Cine dă atacul?

Astfel pare aproape evident cu ce punct de vedere va iesi premierul Dacian Ciolos in urma consultarilor. Nu la fel de evident este insa pentru liberali, care se arata convinsi ca Ciolos va alege varianta celor doua tururi, aceasta varianta fiind si ceea ce oamenii au cerut in strada. Stie oare PNL ceva ce noi nu stim?

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.