Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costul orar al forţei de muncă a crescut

munca constructii

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul II 2015, o rată de creştere de 4,31% faţă de trimestrul precedent şi de 7,66% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (4,20%, respectiv 7,64%).

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat, în trimestrul II faţă de trimestrul I, în industria extractivă (20,74%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (14,62%) şi intermedieri financiare şi asigurări (11,42%).

Scăderea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat doar în construcţii (-1,72%).

În trimestrul II 2015, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 4,29%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 4,39%. Creşterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 4,18%, respectiv 4,27%.

În trimestrul II 2015 comparativ cu trimestrul II 2014, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în alte activităţi de servicii (14,19%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (13,92%) şi informaţii şi comunicaţii (11,38%).

Creşterea cea mai mică a avut loc în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,77%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 7,66%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 7,64%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (7,66%, respectiv 7,64%), scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.