Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Guşă: 'Donald Trump polarizează, dar nu înseamnă că strânge voturi'

cozmin gusa

Cozmin Guşă a explicat, la Realitatea TV, care sunt şansele ca miliardarul Donald Trump să fie nominalizat de Partidul Republican la alegerile prezidenţiale din SUA. În urma propriei numărători a delegaților, Trump a anunţat joi, 26 mai, că a obținut numărul necesar de delegați pentru a deveni candidatul oficial al republicanilor la scrutinul din noiembrie 2016.

"Fraza corectă ar fi că Donald Trump poate deveni în acest moment candidatul oficial al republicanilor, pentru că oficializarea se va face doar cu ocazia Convenţiei Republicane din a doua jumătate a lunii iulie. Însă până atunci se pot întâmpla multe, pentru că aceste alegeri în SUA, într-o lume aflată în criză, au oferit multe surprize şi cred că surprizele încă nu s-au încheiat. De ce spun asta? Pentru că Trump, în urma ultimelor alegeri primare, într-adevăr are numărul de delegaţi necesari care să îi asigure nominalizarea oficială. Dar există o foarte mare dezbatere în interiorul Partidului republican dacă, pe de-o parte, Trump este un om care reprezintă Partidul Republican - ştim că nu are o tradiţie în partid -, dacă este genul de personalitate care poate reprezenta Statele Unite în lume în cazul în care ar fi ales preşedinte şi dacă nu cumva Partidul Republican va recurge pentru prima dată în istoria sa recentă la un fel de "broken convention", o "conveţie ruptă", în care să nu ţină prea mare cont de primare şi să-şi aleagă un cadidat care ar fi mai reprezentativ. Toate aceste lucruri sunt în dezbatere astăzi în partea republicană a SUA", a explicat consultantul politic Cozmin Guşă la Realitatea TV.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: Un profesor și o studentă au fost filmați făcând sex în sala de curs / VIDEO

"Sigur, Trump are de partea sa mass-media, fiind un personaj care spune multe şi nu demonstrează nimic, dar este antisistem; a reuşit să polarizeze atenţia electoratului, nu neapărat şi voturile, pentru că absolut orice postare a sa pe reţelele de socializare generează ştiri şi fără bani. În contrapartidă, Hillary Clinton cheltuieşte foarte mulţi bani în reţelele de socializare, în mass-media, deja s-au cheltuit sute de milioane din partea democraţilor. Problema cu Donald Trump este dacă va deveni candidat oficial, iar asta putem şti abia în luna iulie. Avantajul său unic pe care îl are este că o parte din electoratul lui Sanders ar fi atras în vreun fel de mesajele antisistem, dar asta cu o singură condiţie i-ar putea face avantajul lui Trump: dacă Sanders nu îl va ataca în perioada următoare pe Trump, ducându-şi electoratul către Hillary Clinton, colega sa de partid. Deci, lupta în SUA rămâne deschisă; trebuie să ne intereseze foarte mult pentru că suntem parteneri strategici, suntem o insulă proamericană, iar rezultatul de acolo influenţează foarte mult nu doar regiunea noastră, apropo de graniţa euroatlantică, ci şi România în mod direct", a completat el.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Cum arată copilul al cărui cap a crescut de 3 ori în 2 ani și cântărește 9 kg

Donald Trump are suficiente voturi pentru a fi candidatul republican la preşedinţia SUA

De asemenea, consultantul politic a explicat care sunt mecanismele prin care un candidat republican sau democrat câştigă sprijinul pentru alegerile prezidenţiale în Statele Unite ale Americii.

Citește și: E mamă și soție, dar și-a părăsit soțul pentru un deținut condamnat la moarte: Ce vrea să facă acum

"Ar fi rândul republicanilor, dacă nu ar fi într-o atât de mare mare criză. Aşa şi în România ne uităm că ar cam fi rândul liberalilor să mai guverneze, dar dacă nu ar fi şi ei într-o atât de mare criză... Problema - ca să se înţeleagă, în Partidul Republican, în SUA, este că atunci când câştigi un stat, câştigi toţi delegaţii, indiferent cu ce scor ai câştigat acel stat. Dar asta nu înseamnă că toţi acei delegaţi vor fi cu tine. De exemplu, într-un stat pe care l-a câştigat cu 55%, el câştigă 100% din delegaţi, dar restul de 45% nu au fost cu el. De aceea este mai interesant la republicani. La Partidul Democrat se câştigă proporţional. Se menţionează că ai câştigat un stat, dar dacă Hillary Clinton a avut 52%, câştigă 52% din delegaţi, dacă Sanders a avut 48%, câştigă 48% din delegaţi şi se echilibrează la nivelul convenţiei. Deci, este mult mai consolidată victoria lui Hillary Clinton în Partidul Democrat, pentru că este reprezentată proporţional, decât victoria lui Trump, unde numărul de delegaţi nu îl reprezintă pe el ca voturi. Acolo, învingătorul ia totul, dar nu ştim dacă în final, la Convenţia din iulie, va lua totul, în condiţiile în care, sigur, a rămas să alerge singur. Sanders nu a renunţat încă la democraţi şi o mai urmăreşte pe Hillary Clinton o perioadă", a comentat Cozmin Guşă.

Citește și: A apărut cel mai periculos joc sexual: I se spune ruleta sârbească! Vezi ce presupune

Donald Trump a atins numărul de voturi necesar pentru a reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din Statele Unite. Trump are susţinerea din partea a 1.238 de electori, în contextul în care ar avea nevoie de 1.237 de voturi pentru a deveni candidatul Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.