Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a devenit celebru Marian Munteanu: Discipolul lui Petre Țuțea, erou la Mineriadă /VIDEO

Marian Munteanu

Asta a fost lovitura începutului de an. PNL a reuşit să-l convingă pe intelectualul şi fostul lider al studenţilor, Marian Munteanu să intre în bătălia pentru Primăria Capitalei din partea liberalilor. Dar cine este fostul lider al studenţilor.

Toată lumea îl cunoaşte drept liderul Pieţii Universităţii din 1990, care s-a opus regimului Ion Iliescu, dar a fost îndepărtat brutal de mineri, care au "curăţat" piaţa şi au plantat flori. Zeci de morţi şi răniţi au însângerat atunci centrul Bucureştiului. Marian Munteanu a stat câteva zile în comă, dar a reuşit să îşi revină cu greu.

Studenții cereau alegeri libere și respectarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. Ce însemna acest punct 8? Niciun fost demnitare comunist sau înalt funcționar să nu mai aibă funcții de conducere în noua structură a statului de după Revoluție. Principalul vizat: Ion Iliescu. De aici și porecla de golani a celor din Piața Universității. Nervos că aceștia îi cer demisia din funcția de președinte, Iliescu i-a făcut golani pe aceștia. Așa a luat ființă și imnul lui Cristi Pațurcă.

Liderul golanilor, Marian Munteanu era şi liderul studenţilor. Acesta se implicase activ încă dinainte de Revoluţie în lupta anticomunistă fiind unul dintre discipolii marelui gânditor sau om politic, Petre Ţuţea. Din cauza deselor vizite în casa lui Ţuţea, Marian Munteanu a fost luat pe sus de către securişti. Au rămas însă celebre interviurile lui Marian Munteanu cu Petre Ţuţea, care şi acum fac carieră pe reţelele sociale.

După mai multe experiențe nereușite în viața politică, gen Partidul Alianța Civică sau încercarea de a candida la președinție din 2000, atunci când era susținut de fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, marian Munteanu s/a retras in viața publică.

La finalul anului trecut, Marian Munteanu a înființat, alături e alți mari intelectuali sau actori Grupul pentru România, care se dorea a fi o alternativă pentru actuala clasă politică. Florin Zamfirescu sau Flirn Colceag se alăturaseră acestei platforme civice.

Alte două episoade extrem de urâte pentru Marian Munteanu s-au întâmplat anul trecut. O prezentatoare de la Digi 24, Oana Zamfir  l-a întrebat pe fostul lider al studenților ce făcea exact în timpul mineriadelor. Totul a devenit viral pe net.  Ceva asemănător s-a întâmplat și la RealitateaTV. În cadrul dialogului de câteva minute, Claudiu Popa i-a lansat la un moment dat o întrebare care l-a făcut pe Munteanu fără cuvinte pentru câteva momente: Ați fost bătut în Piața Universității?”

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.