Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vrea Trump să aducă pacea în Afganistan? Suplimentează numărul militarilor americani

asiasociety.org
afganistan

Preşedintele american, Donald Trump, examinează în prezent o nouă strategie pentru Afganistan, care include trimiterea a 3.000 de militari suplimentar şi cedarea către Pentagon a deciziei privind necesarul de trupe pe teritoriul afgan, relatează marţi publicaţia The Washington Post, citată de agenţia de presă EFE, potrivit agerpres.

Conform oficialilor americani consultaţi de ziar, suplimentarea trupelor vizează aducerea talibanilor la masa negocierilor.

Australia sporeşte asistenţa medicală acordată indigenilor afectaţi de testele nucleare britanice

Dacă Trump aprobă acest proiect, numărul militarilor americani desfăşuraţi în Afganistan va creşte de la 8.400 la 11.400, iar necesarul de trupe americane în Afganistan va fi decis de Pentagon, nu de Casa Albă.

Potrivit The Washington Post, noua strategie a fost concepută de generalul H.R. McMaster, consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui american.

SUA aveau staţionate efective de 100.000 de soldaţi în Afganistan sub preşedinţia lui Barack Obama când, în mai 2011, în Pakistanul vecin a fost eliminat liderul Al Qaida, Osama ben Laden. În vara aceluiaşi an Statele Unite au început retragerea masivă a trupelor combatante, atribuind forţelor afgane asigurarea securităţii pe teritoriul ţării lor, trupelor rămase revenindu-le mai mult rolul de consiliere.

Cei care se opun acestei noi strategii intervenţioniste argumentează că nici măcar Obama nu a obţinut concesii din partea talibanilor după retragerea majorităţii trupelor americane.

ALERTĂ la Paris: Gara de Nord din capitala Franței a fost EVACUATĂ de urgență - VIDEO

La preluarea mandatului, Trump a promis să reducă intervenţionismul militar american în străinătate, dar, de asemenea, să lupte împotriva terorismului.

La mijlocul lunii aprilie, la ordinul său, armata americană a utilizat pentru prima data cea mai mare bombă nenucleară, un proiectil gigant de 10 de tone, pentru a distruge un sistem complex de tuneluri ale grupării teroriste Statul Islamic în Afganistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.