Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

David Davis: Parlamentul va fi consultat cu privire la acordul de retragere din UE

Daily Express
David Davis si Theresa May

Ministrul pentru Brexit, David Davis, i-a anunţat luni pe deputaţii britanici că vor putea vota asupra acordului de ieşire din Uniunea Europeană, un gest întâmpinat cu opinii diferite în ajunul reexaminării unui text care vizează să pună capăt supremaţiei dreptului european, relatează AFP. "Vă pot confirma că, atunci când vom ajunge la un acord, vom prezenta un proiect de lege pentru punerea lui în practică", a declarat David Davis în faţa Parlamentului de la Westminster.

Acest viitor text va trebui să acopere chestiuni ca drepturile cetăţenilor europeni şi britanici, factura divorţului, precum şi perioada de tranziţie pe care Londra doreşte să o negocieze pentru post-Brexit, prevăzut la 29 martie 2019, a adăugat el. Detaliile exacte ale acestui text vor fi dezvăluite numai după încheierea negocierilor, a mai pus ministrul.

David Davis a mai declarat că, în absenţa unui acord cu Bruxellesul, Parlamentul nu va fi consultat şi că în cazul unui vot negativ al parlamentarilor britanici, Regatul Unit ca părăsi UE fără un acord. Dacă unii membri ai opoziţiei au considerat pozitivă această dorinţă de a consulta Parlamentul, criticile nu au întârziat să se înmulţească. "Inacceptabil", a reacţionat deputata conservatoare Heidi Allen, subliniind că această propunere nu include "nicio plasă de siguranţă dacă nu există un acord" cu Bruxellesul.

Ea a mai denunţat faptul că, în cazul unui acord de ultim moment, nu va fi timp pentru consultarea Parlamentului. Laburistul Chris Leslie a denunţat "un simulacru de ofertă", în timp ce colegul său Chuka Umunna a reclamat "un vot real, nu un vot factice", anunţă Agerpres.

În opinia celui din urmă, propunerea lui David Davis are ca obiectiv în special eşecul unui amendament al laburiştilor la proiectul de lege asupra retragerii din UE ale cărui dezbateri se reiau marţi. Un amendament care se pronunţă pentru un vot al Parlamentului şi care beneficiază de sprijinul anumitor deputaţi conservatori. Ceea ce, prin prisma absenţei majorităţii absolute a guvernului condus de Theresa May, ar putea însemna adoptarea lui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.