Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

David Davis spune în Parlament că se aşteaptă ca negocierile Brexitului să continue până în martie 2019

Politico Europe
David Davis

Negocierile Brexitului cu UE ar urma să nu se încheie înainte de ieşirea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană, în martie 2019, a declarat miercuri ministrul britanic însărcinat cu Brexitul David Davis, relatează The Associated Press. UE are tendinţa să ia decizii ”într-al 59-lea minut al celei de-a 11-a ore din a 11-a zi şi aşa mai departe, iar asta este exact ceea ce mă aştept să se întâmple”, a ironizat Davis.

Negocierile divorţului între Londra şi Bruxelles s-au împotmolit, inclusiv pe tema valorii ”facturii Brexitului”. Regatul ţine foarte mult să înceapă să discute despre viitoarea relaţie cu Uniunea, o fază la care blocul ar putea să fie de acord să se treacă în decembrie. Numeroase companii britanice se tem de consecinţe în cazul în care Londra nu încheie un acord cu europenii până în martie 2019 şi se retrage neordonat de pe piaţa unică şi uniunea vamală europene.

Partea europeană vrea ca negocierile să se încheie mai devreme, şi anume până în primăvara lui 2018, pentru ca Parlamentul European (PE) şi cele 27 de parlamente naţionale să aibă suficient timp să ratifice un eventual acord până în martie 2019. Davis a subliniat într-o comisie parlamentară că negocieri de ultim moment vor fi ”extrem de stresante, foarte incitante pentru oricine le va urmări”. Parlamentari din cadrul opoziţiei l-au acuzat că subminează promisiunea Guvernului potrivit căreia Parlamentul va putea să se pronunţe prin vot asupra unui eventual acord cu Uniunea. Ministrul a recunoacut că, în cazul în care se ajunge la un acord în ultimul moment, un asemenea vot ar putea să aibă loc după ce Marea Britanie a ieşit deja din Uniune. ”Ei, bine, un asemenea vot nu poate să aibă loc înainte să ajungem la un acord”, a spus el.

Cu toate acestea, premierul britanic Theresa May le-a dat asigurări deputaţilor că Londra ”va fi în măsură să încheie aceste negocieri şi să ajungă la acest acord la timp, astfel încât Parlamentul să se exprime prin votul la care ne-am angajat”, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.