Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie de ultimă oră în Parlamentul European. Negocierile de aderare cu Turcia sunt SUSPENDATE

Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezoluţie prin care cere suspendarea temporară a negocierilor de aderare cu Turcia, din cauza reacţiei 'disproporţionate' a puterii de la Ankara după tentativa de lovitură de stat din iulie, însă cel mai probabil guvernele statelor membre nu vor fi în favoarea unei astfel de decizii, relatează Reuters şi AFP.

Eurodeputaţii au votat cu o mare majoritate (479 la 37) în favoarea rezoluţiei, care nu are caracter obligatoriu şi prin care se solicită Comisiei Europene şi guvernelor naţionale să 'îngheţe temporar' procesul de aderare al Turciei început în 2005. Decizia privind o eventuală suspendare este însă de competenţa Comisiei Europene, instituţia care conduce negocierile cu Ankara.

"Parlamentul European condamnă ferm măsurile represive disproporţionate adoptate în Turcia după tentativa de lovitură de stat din iulie", se arată în rezoluţie, care adaugă totuşi că legislativul comunitar rămâne angajat în a menţine Turcia 'ancorată' la UE.

Deşi fără impact juridic, votul Parlamentului European riscă să amplifice tensiunile dintre Turcia şi Uniunea Europeană.

Conform liniilor directoare ale Comisiei pentru aceste negocieri, "o încălcare gravă şi persistentă" a valorilor UE - printre ele respectarea "libertăţilor fundamentale şi a statului de drept" - poate determina suspendarea negocierilor.

Aderarea Turciei la UE rămâne la mâna Comisiei Europene

Însă ceea ce înseamnă 'grav' şi 'persistent' rămâne deschis interpretării. În cazul în care va decide că există o astfel de încălcare, Comisia Europeană ar urma să recomande îngheţarea negocierilor şi apoi să precizeze condiţiile în care ele s-ar putea relua.

Cele 28 de state membre ale blocului comunitar ar vota apoi asupra recomandării Comisiei. Pentru a fi adoptată, propunerea ar avea nevoie de votul a 16 ţări care să reprezinte cel puţin 65% din cetăţenii din UE.

Austria s-a aflat în fruntea apelurilor de suspendare a negocierilor privind aderarea Turciei la UE. Germania, Franţa şi majoritatea celorlalte state membre sprijină pentru moment continuarea negocierilor şi se tem că actuala colaborare cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în privinţa migraţiei ar putea fi pusă în pericol.

Liderii UE urmează să discute din nou despre Turcia la summitul de la Bruxelles de la 15-16 decembrie,  transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.