Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dedesubturi politice în scandalul fermierilor/ SURSE

protest fermieri

Greva celor câțiva fermieri cu privire la plățile APIA s-a încheiat aseară cu promisiunea că va fi reluată pe 7 septembrie dacă nu sunt finalizate plățile la subvenții. Protestul pare însă să aibă substrat politic de vreme au fost emise deja ordine de plată în proporție de peste 96,5 la sută pentru fermierii care au depus cereri de subvenții. Cifra a fost comunicată oficial de APIA pe 16 august 2016, dar de atunci plățile au continuat. O situație spectaculos de bună prin comparație cu situația absorbției fondurilor europene la alte capitole!

La cum stau lucrurile acum în România, subvențiile distribuite de APIA sunt, deocamdată, singurele fonduri europene efectiv absorbite anul acesta, după cum o dovedesc și scandalurile recente legate de activitatea ministrului Ghinea, poreclit ministrul absorbție Zero. Și iată că tocmai pe zona cu rezultate de peste 96,5 la sută se iscă scandalul grevelor!

Costel Caraș are o istorie politică zbuciumată, el fiind președintele Partidului Popular înainte de absorbția acestuia în PNL, moment în care Caraș a devenit vicepreședinte PNL. A fost un susținător fervent al lui Iohannis, dar a avut tangențe și cu Traian Băsescu. La un moment dat a umblat știrea că oamenii lui Băsescu s-ar putea reuni în Partidul Popular al lui Caraș în loc să-și fondeze o nouă formațiune, Partidul Mișcarea Populară.

Acum însă Costel Caraș lovește la temelia Guvernului Cioloș în calitate de sindicalist, ca președinte al  Sindicatului Crescătorilor de Taurine.

Întârzierile pe care le reclamă Caraș sunt însă la nivelul întregii Uniuni Europene. Directoratul General pentru Agricultură al Comisiei Europene a decis, din cauza complicațiilor din noua Politică Agricolă Comună și la solicitarea multor alte țări membre UE,  să amâne termenul limită pentru plata subvenţiilor aferente campaniei 2015 de la data de 30.06.2016 pentru data de 30.10.2016. Așadar, nu doar România se confruntă cu o întârziere pentru că regulile de acordare a subvențiilor s-au complicat foarte mult, ceea ce a dat bătaie de cap fermierilor din toată Europa. În plus, până în octombrie, și restul fermierilor ale căror cereri nu au fost încă validate au timp suficient să facă corecturile necesare ca să nu piardă subvenția.

Vezi și: Răsturnare de situație în Siria. Americanii au schimbat aliații. Cine e marele perdant/ VIDEO

Procentul, mic de altfel, de fermieri care nu au reușit să își încaseze banii (protestul din fața Guvernului a adunat un număr infim de oameni) se datorează în mare parte fapului că fermierii nu au știut să completeze cererile sau le-au completat greșit, acestea fiind mai complicate decât în anii anteriori. Există însă și cauze speciale ale întârzierilor, cum ar fi litigii sau complicații juridice. Din 2014, Politica Agricolă Comună a suferit modificări, iar România a aplicat pentru un număr de 85 de scheme/măsuri de plată.  În plus, campania din 2015 a fost prima în care s-au tratat și cererile de zootehnie, urmare a necesității de a avea o cerere unică, în conformitate cu reglementările noului PAC. Această cerință a indus o creștere majoră a complexității sistemului informatic și a necesitat definirea de către APIA a unor noi proceduri de lucru.

Culmea este că sistemul de la APIA s-a blocat de multe ori din cauza penelor de curent, uzuale în Capitală, până când APIA și-a cumpărat generator ca să nu mai se mai trezească cu serverele blocate! Așadar infrastructura proastă a participat din plin la întârzierea plăților!

Dar Costel Caraș pretinde că vinovații sunt la Guvern, la APIA sau cine știe unde și încearcă să dea impresia că singurul sector în care chiar se dau bani europeni este un dezastru! După încheierea grevei, la finalul zilei de ieri, greviștii au amenințat că se duc să protesteze și la Cotroceni! Rămâne întrebarea: cine are un interes politic în spatele acestui scandal pe care nici măcar fermierii sindicaliști ai lui Caraș nu îl susțin?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.