Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Documentele prin care Victor Ponta recunoaște situația finanțelor publice din perioada 2007-2011

Deși Victor Ponta declară că este bun prieten cu Calin Popescu Tăriceanu și adversar înverșunat al lui Emil Boc, totuși nu a putut ascunde adevărul despre situația finanțelor publice ale României din perioada 2007-2011. Situația finanțelor publice a României din perioada 2007-2011 este cuprinsă în Programul de Convergență al României întocmit și trimis de Guvernul Ponta în aprilie 2015 Comisiei Europene.

Potrivit acestui program Guvernul Ponta susține că „În perioada 2009-2011 România a înregistrat cele mai mari deficite bugetare ca urmare a consecințelor crizei economico-financiare și a politicilor fiscale pro-ciclice din anii de dinaintea crizei, ceea ce a generat riscuri importante pentru creșterea și stabilitatea economică. Implementarea măsurilor de consolidare fiscală au vizat reducerea deficitului bugetat și îmbunătățirea finanțelor publice.”

Guvernul Ponta recunoaște că România a înregistrat cele mai mari deficite bugetare în perioada 2009-2011 ca urmare a efectelor crizei economico-financiare dar și a politicilor fiscal-bugetare nesănătoase aplicate în perioada 2007-2008. Politicile fiscal-bugetare aplicate în perioada 2007-2008 s-au concretizat în majorarea cheltuielilor publice în mod nesustenabil din punct de vedere financiar, având ca efect înregistrarea unui deficit excesiv de către România, greu de finanțat în perioada 2009-2010. Guvernul Ponta apreciază măsurile de consolidare fiscală luate în perioada 2010-2011, susținând că aceste măsuri „au avut ca efect reducerea deficitului bugetat și îmbunătățirea situației finanțelor publice”.

Ca urmare a acestor măsuri luate în perioada 2010-2011, România a reușit în anul 2011 să iasă din recesiune economică, înregistrând o creștere economică de 1,1% după ce în anul 2009 a înregistrat o cădere economică de 7,1%.

Un alt document al Guvernului Ponta prin care se recunoaște necesitatea luării măsurilor pentru reducerea deficitelor mari din perioada 2009-2011 îl reprezintă „Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2013-2015”. În acest document se precizează că în 2010 s-au luat măsuri dure dar necesare fără a preciza ce masuri ar fi luat Guvernul Ponta dacă se confrunta cu consecințele crizei economico-financiare și a politicilor pro-ciclice aplicate în perioada 2007-2008.

Guvernul Ponta recunoaște cu subiect și predicat că politicile fiscal-bugetare luate de Guvernul Tăriceanu în perioada 2007-2008 au fost greșite deoarece au avut ca efect intrarea României în procedura de deficit excesiv și au afectat stabilitatea finanțelor publice.

La aceleași concluzii a ajuns și Consiliul Fiscal și anume: „prociclicitatea politicii fiscal bugetare în perioada 2007-2008 a epuizat spațiul fiscal necesar pentru stimularea economiei în perioada de recesiune conducând la necesitatea reducerii deficitului bugetar în perioada crizei și la menținerea caracterului pro-ciclic al politicii fiscal-bugetare”. Conform acestor concluzii România era obligată în perioada 2009-2011 să ia măsuri de reducere a deficitului bugetar deoarece acesta nu putea fi susținut financiar.

Cred că Victor Ponta a avut mustrări de conștiința atunci când a întocmit „Programul de Convergență pe 2015” și „Strategia Fiscal Bugetară pe 2013-2015” prezentând în aceste documente realitatea finanțelor publice din perioada 2007-2011 știind că în anul 2009 când PSD a fost la guvernare a blocat o serie de măsuri fiscal-bugetare care aveau ca efect ieșirea României din recesiune. Dacă aceste măsuri ar fi fost luate în 2009 românii le-ar fi suportat mult mai ușor față de măsurile luate în 2010.

Un alt motiv al prezentării situației reale a finanțelor publice ale României în perioada 2007-2011 poate fi recunoștința al lui Victor Ponta față de Guvernul Boc pentru că a preluat guvernarea României pe creștere economică, cu o imagine bună pe piețele financiare, un deficit bugetar de 1,9% din PIB și o rezervă în trezorerie de aproximativ 5 miliarde de euro.

M-aș fi bucurat dacă în anul 2010 ministrul de Finanțe Sebastian Vlădescu ar fi găsit alte măsuri pentru reducerea deficitului bugetar și îmbunătățirea finanțelor publice în locul tăierii salariilor și a  majorării TVA-ului. În urma luării acestor măsuri România a ieșit din recesiune, a fost posibilă  majorarea  unor categorii de pensii și reîntregirea salariilor în proporție de 15% începând cu 1 ianuarie 2011 de către Guvernul Boc. Totodată România a reușit începând cu anul 2011 sa-și recâștige credibilitate pe piețele financiare Europene și pe cele din Statele Unite reușind contractarea de împrumuturi pe termen lung cu dobânzi reduse.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.