Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EFECT DEVASTATOR: Impactul pensiilor speciale asupra bugetului

pixabay.com
diverse, grafice, economie

Chiar dacă nu există o analiză oficială a impactului pe care îl vor avea pensiile speciale asupra bugetului, dimensiunea catastrofei poate fi realizată doar prin prezentarea situației existente cu plata din luna aprilie 2017.

Potrivit cursdeguvernare.ro, raportarea acestor sume trebuie făcută la pensia medie de 981 de lei, publicată oficial de Casa Națională de Pensii Publice tot pentru luna aprilie 2017. Sau poate fi raportată la suma de 1.121 de lei încasată în medie de persoanele care au atins vârsta legală de pensionare.

Diferența foarte mare dintre pensiile speciale și cele obișnuite provine din adăugarea unor sume importante procentual ( vezi coloana cu roşu) provenite din bugetul de stat, în baza unor legi votate de Parlament.

Acuzaţii GRAVE la adresa unui celebru muzician român: Soţia spune că 'a rupt-o în bătaie'

Cursdeguvernare.ro precizează că pensiile speciale se regăsesc și în alte state, dar nu la asemenea proporții. La noi, din cauza unor legi votate de parlamentari, tot mai multe categorii de persoane beneficiază de pensii speciale de la vârste de 45-50 de ani.

De parcă pensiile speciale nu ar fi revoltător de mari față de cele obișnuite, politicienii au decis ca acestea să poată fi cumulate cu salariile, astfel încât unii beneficiază și de salariu și de pensie specială. Mai mult, sunt cazuri în care a apărut aberația ca pensia să fie mai mare decât salariul pe baza căreia a fost calculată.

ULTIMA ORĂ - Rusia reacționează după ce Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în Republica Moldova

Din cauza pensiilor speciale și nu numai, deficitul bugetului de pensii a ajuns la circa 4 miliarde de euro pe an. Asta deși în anii 2006 şi 2007, adică atunci când am intrat în UE, acest deficit nu exista.

Estimarea privind sumele alocate de stat pentru pensiile speciale arată că ar fi vorba despre circa 70 de milioane de euro pe lună, ceea ce conduce la puţin peste 0,1% din PIB-ul anual al ţării!

”Dar problema principală cu pensiile speciale e alta. Nu atât sumele exagerat de mari în raport cu forţa economiei primite de beneficiari cât mesajul implicit de nepăsare şi sfidare transmis societăţii. Adică pensionarilor cu şi salariaţilor cu venituri ”după posibilităţi”, cum spunea Nenea Iancu”, mai notează cursdeguvernare.ro.

Sursa citată mai atrage atenția că pensiile, inclusiv pensiile speciale oferite cu generozitate suspectă unor categorii restrânse de către stat, reprezintă ”beneficii, nu privilegii oferite selectiv, în dispreţul celor care le asigură din munca zilnică sau cu sfidarea marii mase a pensionarilor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.