Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

El este PROFESORUL TERORISMULUI: Sirianul care a editat MANUALUL pentru teroriști

Despre celula de 12 teroriști care a îndoliat în ultimele zile Spania prin cele două atacuri din Catalonia, soldate cu 14 morți, se cunosc puține lucruri, modul său de a opera este însă cunoscut, fiind promovat de Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) și teoretizat de Abu Musab al-Suri, inspiratorul unui "jihad de proximitate" în țările europene, scrie într-un articol publicația Ouest-France.

În vârstă de 58 de ani, al-Suri este considerat inspiratorul atentatelor jihadiste comise în Europa începând cu 2012 la Paris, Londra, Berlin și acum în Catalonia, de câte un individ sau de mici celule. Într-un document de 1.500 de pagini, acest fost locotenent al lui Osama ben Laden și-a teoretizat "jihadul de proximitate" care trebuie să ducă la un război civil în țările europene, scrie agerpres.ro.

Citește și: Directorul general al Tarom dă din casă. Cine ar vrea ca Tarom să dispară

Numele său adevărat este Mustafa bin Abd al-Qadir Setmariam Nasar, dar pentru toate site-urile jihadiste, în special cele care îi reproduc "Apelul la rezistență islamică mondială", el este Abu Musab al-Suri (Sirianul). Acest bărbat, cu piele albă, ochi verzi și părul roșcat, s-a născut în octombrie 1958 la Alep într-o familie burgheză. Capturat de americani în Pakistan în octombrie 2005, soarta lui este în prezent necunoscută. Uneori se spune că ar putea fi mort, alteori că ar fi într-o închisoare a regimului lui Bashar al-Assad.

În biografia sa sunt incluse toate datele importante ale islamismului radical din ultimii 40 de ani. Student în mecanică la Universitatea din Alep, el s-a alăturat de foarte tânăr opoziției islamiste siriene, reprimată sângeros de Hafez al-Assad, tatăl lui Bashar în 1982 (10.000 de morți). Mustafa bin Abd al-Qadir Setmariam Nasar a emigrat atunci în Europa, unde a obținut cetățenie spaniolă, după căsătoria cu o iberică, cu care a avut patru copii.

Citește și: O nouă modificare a Codului Rutier aduce amenzi usturătoare: Ce trebuie să verifice șoferii înainte de a pleca la drum

Începând din 1987 până în 1995, el și-a multiplicat drumurile spre Afganistan, unde a participat la lupte împotriva ocupanților sovietici. Dar s-a făcut remarcat în special pentru calitățile sale de teoretician al violenței jihadiste împotriva puterilor necredincioase din unele țări musulmane și susținătorii lor occidentali, conform ziarului citat.

În 1991, el a publicat un tratat despre "experiența sa siriană" în care a condamnat moliciunea Fraților musulmani și care este considerat una din bazele intelectuale ale creării Al Qaida (1998). Între 1995 și 1997, dată la care el revine definitiv în Afganistan, al-Suri a fost la Londra, unde a editat al-Ansar, un buletin al Grupurilor islamice înarmate (GIA) algeriene, responsabile de un val de atentate în anii 1990 în Franța.

Citește și: Un cunoscut site şi-a dat afară aproape toţi angajaţii: Intră în insolvenţă, iar falimentul e aproape

Dar cea mai importantă lucrare al lui al-Suri este "Apelul la rezistență islamică mondială", postată online pe internet în ianuarie 2005. În acest text de 1.500 de pagini, accesibil pe web în engleză, islamistul sirian trage concluzii din eșecurile Al Qaida.

Al-Suri a fost unul din locotenenții lui Ben Laden și a fost chiar suspectat de implicare în atentatele de la Madrid din 2004 (191 de morți). El estimează totuși că Ben Laden a eșuat cu organizația sa foarte ierarhizată și mai ales focalizată pe atentate spectaculoase, dar foarte complicat de organizat.

Citește și: Anunț bombă! Țara noastră este pe punctul de a încheia cea mai mare tranzacție din istoria turismului românesc

Potrivit expertului în islam francez Gilles Kepel, care detaliază strategia sirianului în lucrarea sa "Teroare în Hexagon", al-Suri este teoreticianul jihadului celei de-a treia generații, după cel împotriva puterilor musulmane locale în anii 1980 și 1990 și apoi cel dus împotriva Occidentului de Al Qaida după modelul lui 11 septembrie 2001.

Conform lui al-Suri, inamicul rămâne Occidentul. Dar trebuie trecut la un "jihad de proximitate" care trebuie să se sprijine pe elemente radicalizate din minorități musulmane în țări occidentale. Scopul este de a crea, prin atentate, o represiune care va radicaliza încă și mai mult comunități musulmane locale până la provocarea unui război civil. Europa este considerată ca terenul de acțiune preferat, prin prezența unor comunități musulmane importante și prin apropierea sa de teatrele de acțiuni din Siria și Irak.

Citește și: Demisie de răsunet de la Antena 3! Ce prezentator a decis să plece

Pentru a duce la bun sfârșit această strategie, nu este nevoie deci de mijloace importante. Invitându-i pe "musulmanii Europei" să utilizeze vehicule sau simple cuțite pentru a-i ataca pe "necredincioși" oriunde s-ar afla aceștia, gruparea Statul Islamic s-a inspirat direct din "apelul" lui al-Suri. Cu rezultate uneori teribile cum ar fi atentatul de la Nisa din iulie 2016 (86 de morți), comis de un singur individ.

Strategia dezvoltată în 2005 de ideologul islamist a profitat de asemenea din plin de o explozie a internetului și a rețelelor de socializare, care a demarat în același moment. Potrivit grupărilor jihadiste precum Statul Islamic, esențial nu este să dispui de mijloace militare importante pe teritoriul european, ci de puterea de a radicaliza de la distanță candidați la "jihadul de proximitate".

Citește și: Inedit! Cu ce sponsor s-a ales echipa lui Hagi

Arestat în 2005 în orașul pakistanez Quetta, unde se refugiase pentru a scăpa de ofensiva americană împotriva Al Qaida, el a dispărut din atenția publică. La vremea respectivă, el nu figura pe lista celor "14 teroriști importanți" ai Al Qaida întocmită de americani. Unele surse afirmă că CIA l-ar fi predat autorităților siriene, considerate la vremea respectivă încă foarte frecventabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.