Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan face precizari suplimentare despre comparațiile cu Adolf Hitler

Adolf Hitler

Preşedinţia Turciei a declarat vineri că comentariile preşedintelui Tayyip Erdogan amintind despre sistemul de guvernare din Germania lui Hitler au fost interpretate greşit şi nu au sugerat un exemplu al unui sistem prezidenţial eficient, relatează Reuters. 

Întrebat la întoarcerea joi seară dintr-o vizită în Arabia Saudită dacă este posibilă în Turcia o preşedinţie executivă în timp ce este menţinută structura unitară a statului, Erdogan a spus că "în prezent sunt exemple în lume la fel cum sunt exemple şi în istorie", adăugând "vedeţi exemplul Germaniei lui Hitler", potrivit unei înregistrări difuzate de agenţia de presă Dogan. 

Erdogan vrea să schimbe constituţia Turciei pentru ca rolul preşedintelui să nu mai fie ceremonial, ci să aibă puteri extinse, o versiunea turcă a sistemului din Statele Unite, Franţa sau Rusia, aminteşte Reuters. 

"Metafora lui Erdogan despre Germania lui Hitler a fost denaturată de unele surse de ştiri şi folosită în sens opus", a precizat preşedinţia într-un comunicat. 

Potrivit preşedinţiei, comentariile lui Erdogan au fost menite să demonstreze că o preşedinţie executivă poate exista într-un stat unitar şi nu 
depinde de un sistem federal de guvernare, în timp ce nici sistemul prezidenţial şi nici cel parlamentar nu pot fi o garanţie împotriva abuzului de putere. 

"Dacă se abuzează de sistem se ajunge la o proastă gestionare şi rezultate ca dezastrele din Germania lui Hitler... Important este de a urmări gestionarea corectă ce serveşte naţiunea", a declarat preşedinţia, adăugând că este inacceptabil să se sugereze că Erdogan pune într-o lumină pozitivă Germania lui Hitler. 

Partidul de guvernământ AK, fondat de Erdogan, a pus constituţia în centrul agendei sale după ce a recâştigat majoritatea în alegerile parlamentare din noiembrie. 

El a căzut de acord miercuri cu principala formaţiune de opoziţie CHP să reia eforturile de a crea o nouă constituţie. 

Partidele de opoziţie sunt de acord asupra necesităţii de modificare a constituţiei, elaborată după o lovitură de stat în 1980 şi încă purtând 
urmele autorilor ei militari, dar nu susţin sistemul prezidenţial avut în vedere de Erdogan, temându-se că va consolida prea multă putere în mâinile unui lider autoritar, aminteşte Reuters.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.