Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Noul Cod Fiscal / DOCUMENT

noul cod fiscal

stiripesurse.ro vă prezintă proiectul noului Cod Fiscal, intrat în dezbatere în şedinţa de Guvern de miercuri, 18 februarie.

Expunere de motive

Titlul I - Dispoziţii generale

Titlul II - Impozitul pe profit

Titlul III - Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Titlul IV - Impozitul pe venit

Titlul V - Contribuţii sociale obligatorii

Titlul VI - Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi şi impozitul pe reprezentanţele firmelor străine înfiinţate în România

Titlul VII - Taxa pe valoarea adăugată

Titlul VIII - Regimul accizelor armonizate

Titlul IX - Impozite și taxe locale

Titlul X - Dispoziţii finale

UPDATE:

Cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și la 18% începând cu 1 ianuarie 2018, a anunțat miercuri ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, în cadrul ședinței de Guvern în care au fost prezentat proiectele de modificare pentru Codul Fiscal și Codul de procedură Fiscală.

"În privința TVA, propunerea noastră este de reducerea a cotei standard de la 24 la 20%, iar pentru carne, legume, pește și fructe la 9%. Începând cu 1 ianuarie 2016", a declarat Vâlcov, citat de Agerpres.

El a mai spus că, în proiectul de Cod Fiscal se mai propune reducerea TVA la 18% începând cu 1 ianuarie 2018.

Potrivit autorităților, impactul bugetar brut al aplicării cotei TVA de 20% va fi, în 2016, de 11,6 miliarde lei, 'sume care rămân la dispoziția populației și a agenților economici'. De asemenea, în 2016, impactul bugetar net al măsurii va fi de 5,2 miliarde lei.

În privința beneficiilor pentru buget, se estimează o recuperare a veniturilor din TVA, contribuții sociale, impozit pe salarii etc. în valoare de 6,4 miliarde lei, iar în economie se preconizează o creștere suplimentară de circa un punct procentual. În plus, numărul locurilor de muncă ar putea crește cu aproximativ 145.000 în anul 2016, respectiv cu 75.000 în următorii ani.

Se mai are în vedere stimularea mediului de afaceri datorată îmbunătățirii fluxurilor de cash-flow, precum și reducerea evaziunii fiscale, apreciată la încasări suplimentare anuale de 500 milioane lei.

Potrivit proiectului de Cod Fiscal, efectele adiționale pe termen mediu în urma implementării noilor cote de TVA sunt îmbunătățirea conformării voluntare și apropierea ratei efective a TVA de rata medie (17-18%), îmbunătățirea ocupării atât prin locuri noi create, cât și suplimentar prin oficializarea unor locuri de muncă din economia ascunsă, stimularea extinderii relațiilor de piață în agricultură, reducerea autoconsumului și creșteri implicite a veniturilor din TVA, iar indiferent de riscuri, inflația se va menține la niveluri reduse, putând absorbi eventuale riscuri asociate șocurilor de natura ofertei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.