Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Falimentul ideologiei ca substanță economică sau de ce Dragnea va prăbuși PSD

Istoric, modelul de guvernare al PSD se bazează pe creșterea salariilor bugetare, a pensiilor și pe hiperconcentrarea companiilor de stat în jurul baronilor locali și extinderea influenței acestora din guvern în teritoriu. Ministrul Muncii, LO Vasilescu a afirmat că urmează ”dublarea salariilor” pentru ca, ulterior, să revină și să nuanțeze afirmația :”pînă în 2018”.

În multinaţionale lucrează aprox. 1,2 milioane de salariați, în companiile de stat alți 300.000, iar în sectorul bugetar alte 1,2 milioane de oameni. Pentru clasa de mijloc, PSD nu a gândit un program de creștere a nivelului de trai, fiind o pătură de oameni care nu acoperă și electoratul lor.  În mod tradițional, ei se bazează pe bugetari şi pe cele câteva sute de mii de angajați din sectorul privat cărora le-a crescut salariul ca urmare a creşterii salariului minim pe economie făcut de guvernul Ponta. Asta s-a mai întâmplat fix în Brazilia, țara fără nicio legătura cu Dragnea, care pe durata deceniului în care a fost condusă de un sindicalist a luat măsuri liberale

Aici ar fi fost spațiu politic pentru ALDE-Tăriceanu, dar constatăm, în mod inexplicabil, că și Tăriceanu susține modelul economic al PSD. De ce o face? Explicațiiile nu țin doar de strategie politică. Istoria nu e de partea lui.

În perioada guvernului său, cu politici asumate de Dreapta, Tăriceanu a crescut numărul de angajaţi la stat cu peste 300.000 de salariați. Ca și când asta nu era suficient, aceștia erau mai bine plătiţi decât cei din sectorul privat. O petrecere bugetară care ne-a costat enorm, în perioada 2008-2012.

Viorel Ştefan, noul ministru de finanţe, nu a făcut nicio conferință de presă, de la preluarea mandatului.

Ieri, Victor Ponta l-a anunțat pe brazilianul Dragnea că își poate depune demisia din PSD oricând. ”Plec dar nu pot să tac” a spus fostul premier. Ca unul care cred că-l cunosc puțin, traduc declarația lui ca pe o formă de exasperare. Ponta a fost la butoanele Guvernului, a simțit presiunile bugetare și a trebuit să le găsească soluții. Dragnea a lucrat doar asfaltul de la MDRP și a negociat asiduu cu PNL pentru ca guvernul Cioloș să nu fie deranjat cu vreo moțiune de cenzură, nici măcar după alegerile locale de anul trecut. Conceptul de consens e strâns legat de conceptul de libertate…

De la instalarea guvernului Dragnea-Grindeanu,punctul de pensie a crescut cu 5,25% și a ajuns la 917 lei. De la 1 iulie, cabinetul Grindeanu și-a asumat o altă majorare, cu încă 9% ceea ce va aduce punctul de pensie la 1000 de lei. O idee generoasă doar că anul trecut efortul bugetar pentru plata pensiilor era de 6,8% din PIB și reprezenta cca. 50 de miliarde de lei. Anul acesta, guvernul PSD a grăbit majorarea salariului minim cu 16% și Consiliul Fiscal a calculat efortul bugetar pentru aceste majorări: alte 910 milioane de lei pentru 2017.

Aşadar, cheltuielile statului cu bugetarii cresc ca pondere în PIB de la 7,8% la 9,5%, dar programul nu vor­beşte de o restructurare a sistemului. România are azi 1.189.921 de angajaţi la stat. Aproape la fel la în 2014, 2015, 2016.

PSD ve­de în 2017 un PIB nominal de 878 de mili­arde de lei, la o distanţă uriaşă de previ­ziunile Co­mi­siei Naţionale de Prog­noză care ajung doar la 807 mld. lei.

O sursă din Ministerul Finanțelor care mi-a pus și aceste date la dispoziție mi-a mai spus că pe decembrie-februarie, veniturile la buget înregistrează un minus de 3 miliarde de ron/lună. Nici bani din fonduri UE nu prea văd cum să atragem.

România nu are acreditată nici o Autoritate de Management şi riscă să nu primească nici un ban de la Comisia Europeană în 2017. Asta ar mări deficitul la peste 4%.

Ca să putem să beneficiem de banii europeni trebuie să avem sistemul naţional acreditat. Adică toate structurile statului să fie acreditate de către Curtea de Conturi, respectiv Autoritatea de Audit, astfel încât să putem trimite facturile să fie decontate la Bruxelles. Statul trebuie să facă obligatoriu plăţi în ţară fiindcă economia nu poate sta în loc. Asta înseamnă că banii se vor plăti de la bugetul de stat şi nu din fondurile europene alocate României. Asta înseamnă deficit și se perturbă toată prognoza legată de deficit şi de creştere economică fiindcă nu mai apare nivelul de venituri pe care Guvernul a mizat.

Dar primele semne le vom vedea la sfârșitul acestei luni când MF va centraliza încasările. Dacă se confirmă, toate creșterile generoase anunțate de Dragnea sunt în pericol și Premierul-regent va fi nevoit să facă o rectificare negativă. Abia aici începe drama. Cel mai probabil, un procuror zelos va deschide dosar penal cel puțin unor miniștri, dacă nu întregului guvern. Iohannis le’a spus cand a semnat Legea Bugetului ca nu fac încasările.;)

Precedentul s-a realizat la Ordonanța 13 când, pe baza unui denunț făcut pe 24 ianuarie, DNA a anchetat Guvernul pentru fapte prezumat comise pe 1 februarie. Probabil că unora o să vi se pară SF această ipoteză. Dar de ce a avut nevoie procurorul care a chemat jumătate din guvern la DNA pe OUG 13?

Apoi, aici mai avem și o posibilă incidență la Art. 298 din Codul Penal.

Neglijenta in serviciu
(1) Incalcarea din culpa, de catre un functionar, a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca prin aceasta se cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

După declanșarea anchetei, administrația centrală și locală va fi paralizată de spaimă și nepăsare. Asta s-a întâmplat în anii 2012-2015 când totul era anchilozat și când deciziile în primării și CJ-uri se luau foarte greu. Acum, guvernul aleargă spre același tunel fără luminiță.

În octombrie, România bugetară va gâfâi greu și cred că unii care acum îi cer să tacă, s-ar putea să-l roage și să vorbească și să facă pe Ponta. Asta dacă nu cumva, echipa de supervizori politici ai guvernului condusă de impecabilii economiști consacrați în studiu pe plajele de la Fortaleza, Paul Stănescu și Liviu Dragnea, vor găsi soluțiile.

https://laboratoruldeideiblog.wordpress.com

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.