Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Ciamba s-a întâlnit cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

MAE

Secretarul de stat George Ciamba a avut, miercuri, întrevederi cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, şi cu secretarul executiv al Organizaţiei Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare, Lassina Zerbo, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres. Întâlnirile au avut loc cu prilejul inaugurării, la Viena, a preşedinţiei române a Forumului de cooperare în domeniul securităţii (FSC) din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE).

Discuţiile au vizat subiecte precum dezarmarea, neproliferarea nucleară sau dosarul iranian, din perspectiva noilor coordonate strategice determinate de priorităţile noii administraţii americane, precizează MAE. În cadrul convorbirii cu directorul general al AIEA, secretarul de stat George Ciamba a evidenţiat cooperarea excelentă între România şi agenţie în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare, concretizată prin numeroase proiecte de cooperare şi prin prezenţa experţilor şi a diplomaţilor români în cadrul Secretariatului AIEA, indică sursa citată.

Potrivit MAE, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la temele aflate pe agenda internaţională, cum ar fi implementarea Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) dintre statele E3+3 şi Iran, evoluţiile din dosarul nuclear nord-coreean şi combaterea terorismului nuclear. În context, secretarul de stat George Ciamba a exprimat aprecierea pentru rolul esenţial al AIEA în verificarea şi monitorizarea implementării JCPOA, subliniind sprijinul politic acordat de România efortului agenţiei, materializat inclusiv sub forma unei contribuţii financiare voluntare.

Directorul general al AIEA a salutat implicarea activă şi constantă a României, ca stat cu peste 60 de ani de expertiză şi experienţă responsabile în domeniul nuclear civil în efortul AIEA privind consolidarea, la nivel global, a normelor şi standardelor de securitate, siguranţă şi neproliferare nucleare, se arată în comunicat. În discuţia cu secretarul executiv al Organizaţiei Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare (CTBT), secretarul de stat George Ciamba a reiterat susţinerea activă şi constantă acordată de România eforturilor de intrare în vigoare şi universalizare a CTBT şi finalizare a regimului de verificare instituit de tratat, inclusiv prin asumarea, în 2016, a Preşedinţiei Comisiei Pregătitoare (organ de decizie al CTBTO), coordonarea procesului de pregătire a suitei de evenimente dedicate marcării a 20 de ani de la adoptarea Tratatului şi participarea la Grupul Personalităţilor Eminente, relevă MAE.

De asemenea, Ciamba a subliniat interesul României în identificarea unor noi căi de sprijinire a CTBT şi a salutat progresele realizate în direcţia universalizării tratatului, evidenţiind activitatea deosebită desfăşurată de Comisia Pregătitoare pentru consolidarea regimului de verificare, mai arată sursa citată. Lassina Zerbo a adresat mulţumiri României pentru implicarea activă în promovarea tratatului şi obiectivelor sale, evidenţiind efortul depus de Preşedinţia română a Comisiei Pregătitoare (PrepCom) în facilitarea unor soluţii de consens privind obiectivele tratatului şi priorităţile organizaţiei.

Cei doi înalţi oficiali au mai discutat despre evoluţiile recente privind dosarul nuclear nord-coreean şi implicaţiile sale în plan regional şi global.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.