Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Georgia face schimb de prizonieri cu regiunile separatiste Osetia de Sud şi Anhazia

georgia osethia

Georgia şi regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, dintre care ultima a luptat contra Tbilisi într-un scurt război în 2008, au făcut un schimb de 18 prizonieri, unii dintre ei fiind deţinuţi de şapte ani, au anunţat joi autorităţile georgiene, informează AFP.

"Paisprezece cetăţeni georgieni care au fost deţinuţi ilegal pe teritoriul Abhaziei şi la Tskhinvali (capitala Osetiei de Sud) timp de până la şapte ani au fost predaţi Georgiei", a anunţat într-un comunicat Ministerul de stat pentru reconciliere şi egalitate în drepturi, agenţie guvernamentală însărcinată cu soluţionarea conflictelor dintre Tbilisi şi regiunile sale separatiste. "În schimb, partea georgiană a predat patru persoane Osetiei", adaugă acest comunicat.

Schimbul a avut loc pe podul Inguri, care marchează linia de demarcaţie între Georgia şi Abhazia. Autorităţile georgiene nu au precizat din ce motive au fost închişi cetăţenii georgieni eliberaţi. Potrivit presei georgiene, cei patru prizonieri predaţi Osetiei au fost implicaţi într-un atentat cu maşină-capcană ce a ucis trei poliţişti în februarie 2005 la Gori, la 80 km vest de Tbilisi. În august 2008, Georgia a lansat o ofensivă pentru a prelua controlul Osetiei de Sud, independentă de facto după un conflict la începutul anilor '90 ce a urmat după dezmembrarea fostului bloc sovietic. Rusia a răspuns la ofensiva Georgiei prin angajarea unei operaţiuni militare majore şi invadând o parte din Georgia. După acest război, Moscova a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, un alt teritoriu separatist georgian. Conflictul a făcut sute de morţi, potrivit unui bilanţ din august 2008 al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.