Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Și dacă păstrăm învățământul gratuit, dar eliminăm ajutoarele sociale, domnule Bostan?

Premierul Cioloș a reușit astăzi să-i surprindă pe români. Pozitiv! Cum surprizele plăcute sunt foarte rare, ele devin o adevărată performanță atunci când este vorba de guvernare. Marea debirocratizare, accelerarea lucrărilor de cadastrare, acordarea necondiționată a alocaţiei pentru susţinerea familiei. Sunt doar câteva dintre măsurile bune anunțate astăzi.

Marea problemă a premierul Cioloș este aceea că nu este singur la Guvern. Domnia sa are și miniștri. Iar mulți dintre aceștia simt nevoia să se facă remarcați parcă printr-un concurs de debitat enormități.

Toate măsurile, bune pentru români, anunțate astăzi de premierul Cioloș, au fost date uitării pentru că unul dintre miniștrii săi a decis să participe -  tot astăzi! -  la concursul de care vorbeam mai sus, cel de debitat enormități...

Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, s-a trezit decretând că marea hibă a sistemului educațional românesc este tocmai... gratuitatea acestuia: "Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. (...) Pentru foarte mulţi părinţi, dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis.

Cu tot respectul... față de funcția pe care o ocupă..., domnul ministru Bostan habar nu are despre ce vorbește! Învățământul de stat este gratuit doar la nivel declarativ, realitatea, cunoscută dealtfel de către toți părinții, este cu totul alta (poate AFLĂ și domnul ministru cum arată niște chitanțe de ”educație gratis” la o grădiniță de stat din București!).

Trecem și peste faptul că declarațiile domniei sale se bat cap în cap cu cele ale Președintelui în fața căruia a depus jurământul. Chiar la începutul acestui an, Klaus Iohannis a decretat că tocmai  starea precară și lipsurile din sistemul educațional reprezintă un adevărat risc la adresa securității naționale iar, datorită acestui motiv, educația trebuie scoasă din zona sloganelor și trecută în cea a acțiunii. Păi cum? Prin eliminarea gratuității învățământului de stat?

Sincer nu știu ce a dorit ministrul Bostan să realizeze astăzi. Dacă dorea într-adevăr să pozeze în marea personalitate de dreapta, acea minte luminată, dornică de progres și civilizație, ar fi trebuit să recunoască franc adevărata problemă a societății românești. Corect, lipsa de motivare salarială a profesorilor este una dintre cauzele pentru care învățământul românesc a involuat. Dar nu este nici cea mai importantă, nici singura. Neimplicarea (sic!) pecuniară a părinților este însă o dezinformare crasă, o minciună sfruntată a unuia care trăiește pe altă planetă, nu în România reală.

Domnule ministru Bostan, profesorii noștri, așa nemotivați financiar cum sunt, se duc totuși la școală. Părinții conştientizează, fiți sigur, faptul că nimic nu e gratis! Lună de lună, când trec pe la casieria grădiniței/școlii/liceului. Doar oare sutele de mii de asistați sociali din România, cei care nu fac nimic pentru că statul plătește pe fiecare 10 ale lunii și e mai simplu decât să te duci zi de zi la muncă, aceia conștientizează că nimic nu este gratis? Eu cred că nu! Pensionarii cu pensii speciale, fie ei parlamentari, primari, aviatori, magistrați sau ce vreți dumneavoastră, oare or conștientiza că nimic nu este gratis? Tot nu, cred eu!

Dumneavoastră, domnule ministru, sunteți tehnocrat doar, v-ați gândit vreodată că profesorii ar fi mult mai motivați dacă toate aceste pomeni bugetare, alocate doar electoral, de toate partidele, ar fi eliminate? Credeți că performanța acestora nu ar fi alta dacă banii s-ar duce acolo unde un om care își dorește evoluția i-ar aloca? De exemplu, în viitorul copiilor noștri?

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.