Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Ilie Sârbu, despre noul șef al spionilor

Ilie Sarbu

Conducerea Serviciului de Informatii Externe (SIE) este asigurata, de peste sase luni de zile, de un interimar, Silviu Predoiu. Președintele Klaus Iohannis a anunțat propunerea pentru funcția de director al SRI, in persoana lui Eduard Hellvig, nu însă și pentru cea a directorului SIE. PSD s-a pronunțat împotriva numirii ambilor șefi de servici din rândul PNL.

Președintele grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, membru în comisia SIE, a declarat, marti, pentru stiripesurse.ro, că de această dată Klaus Iohannis se va consulta cu Victor Ponta pe noul șef al SIE și că numirea va trebui sa treaca mai întâi prin CSAT, unde Victor Ponta este vicepreședinte si un singur vot impotriva este suficient ca propunerea sa fie respinsa.

Legea de organizare a SIE, din 1992, prevede ca directorul este numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României. Pe de alta parte, Constitutia prevede ca directorul este numit de Parlament.

"Din cate am vazut eu, nu a mai fost nicio discutie pe tema asta. In mod formal sigur ca poate s-ar impune un nou director, dar in mod practic conducerea este asigurata de un profesionist pe care il cunoaste toata lumea. Este si o chestiune de alegere a presedintelui, daca doreste sau nu doreste sa faca lucrul acesta. Conducerea actuala a fost in urma cu doua saptamani la comisia SIE, ne-a prezentat un raport de activitate, ne-a prezentat situatia pe Ucraina si ce se intampla in zona, comisia mai mult la ora actuala nu face, comisia verifica si merge cu propunerea in plen, dar ea trebuie sa porneasca de la CSAT. Deci presedintele se opreste asupra unei numiri si merge cu ea in CSAT si daca intruneste votul CSAT-ului, ca e suficient un vot si cade, atunci vine in Parlament", a declarat Ilie Sarbu pentru stiripesurse.ro.

"Cred eu ca Presedintele are posibilitatea sa discute cu Prim-Ministrul sa cada de acord asupra unei propuneri", a adaugat acesta.

Intrebat de ce nu a mai vorbit nimeni despre acest subiect, Ilie Sarbu a declarat pentru stiripesurse.ro:

"Dintr-un motiv foarte simplu. Intr-o institutie in care lucrurile merg bine, nu mai esti tentat sa vii cu mari schimbari. Sigur, daca ne gandim ca la SRI s-a facut numire si trebuie facuta si aici pot sa fiu de acord cu lucrul acesta, dar activitatea merge foarte bine, nu a iesit niciun fel de scandal in toata perioada aceasta de interimat, nici macar o aluzie ca s-ar fi implicat politic Serviciul in vreo situatie sau alta"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.