Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INEDIT - PSD a lansat o petiție online: lovitură grea pentru Guvernul Cioloș

Un mod de a protesta inedit pentru lumea politică din România a fost adoptat de PSD. Social-democrații au lansat o petiție online prin care invită românii să semneze pentru ieftinirea medicamentelor cu 35%.

Citește și: Mega-tranzacţie pe piaţa farmaciilor din România

Citește și: SURSE - Scandalul din ALDE bubuie în PNL

Acțiunea PSD este o lovitură aplicată Guvernului Cioloș, pentru că ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, este decis să nu promulge această Hotărâre, care ar determina companiile farmaceutice să vândă la cel mai scăzut preț din Europa.

”Guvernul Cioloș a amânat deja în iunie o decizie care ar fi ieftinit cu 35% medicamente importante pentru zeci de mii de bolnavi. Ministrul Sănătăţii intenționează să amâne din nou decizia.

Semnează petiția dacă vrei ca de la 1 noiembrie  prețul la medicamentele originale pentru care expiră patentul și trec în categoria medicamentelor generice să scadă cu 35%.

De ce să semnezi?

Conform unui Ordin al Ministrului Sănătății emis în perioada fostei guvernări PSD, începând cu 1 iulie 2016, ar fi trebuit să intre în vigoare o reglementare privind alinierea prețurilor medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice echivalente.

Prin această măsură, prețul medicamentele originale care își pierd patentul ar trebuie să scadă cu 35%.

Pentru a ne da seama ce înseamnă acest lucru, este suficient să spunem că românii cheltuiesc anual 4,2 miliarde lei pe generice și 9,8 miliarde lei pe originale. Pe data de 28 iunie 2016, actualul ministru al Sănătății a emis un ordin prin care a amânat, până la data de 1 noiembrie, aplicarea prevederii de mai sus.

Ce înseamnă această amânare pentru bolnavi?

  • Preţul mai mari la medicamentele de calitate de care au nevoie.
  • Pentru românii care plătesc taxe şi impozite, înseamnă 400 MILIOANE EURO în plus din bugetul CNAS. Adică peste 20 de euro din buzunarul fiecărui român.
  • Cel care pierde este pacientul român care a scos din buzunar diferența de 35% dintre medicamentele originale fără patent ce i-au fost prescrise de către medic – el neavând competența medicală de „opta” pentru un alt produs. Un alt pierzător este statul român care „compensează” prețuri mai mari la medicamentele originale.

Ce înseamnă această amânare pentru marii producători străini de medicamente?

  • Profituri grase pe spatele bolnavilor;
  • România ar continua să rămână o piaţă nereglementată, în care marii producători fac jocurile;
  • Ţara cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, ar continua să plătească prețuri uriașe pentru medicamente importante pentru pacienți”, se arată în petiția celor de la PSD.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.