Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China atacă SUA și le acuză de DESTABILIZAREA regiunii

china sua

Beijingul a acuzat Statele Unite de destabilizarea regiunii Asia-Pacific şi a condamnat "remarcile greşite" făcute de noul secretar american al apărării asupra unor insule disputate de Japonia şi China, notează AFP şi DPA.

În timpul unei deplasări la Tokyo, secretarul apărării al lui Donald Trump, James Mattis, a reafirmat că micul arhipelag Senkaku (numit Diaoyu în chineză) din Marea Chinei de Est este protejat prin alianţa militară dintre Statele Unite şi Japonia, scrie agerpres.ro.

Citește și: EXPERIMENT A mers pe stradă goală, doar vopsită: Reacțiile oamenilor – VIDEO HOT

Acest arhipelag nelocuit este revendicat de ambele state, China ÅŸi Japonia.

Ca răspuns, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a declarat că tratatul SUA-Japonia este "un produs al Războiului Rece" ce nu ar trebui "să submineze suveranitatea teritorială a Chinei şi drepturile sale legitime".

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

"Cerem părţii americane să adopte o atitudine responsabilă, să se oprească din a face remarci greşite cu privire la suveranitatea insulelor Diaoyu şi să evite să complice şi mai mult problema prin destabilizarea situaţiei regionale", a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, Lu Kang, citat de agenţia de presă Xinhua.

Diaoyu "este o parte inerentă a teritoriului chinez din cele mai vechi timpuri", a subliniat el.

Citește și: Justin Bieber și-a vândut Ferrariul: A obținut o sumă fabuloasă – VIDEO

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său japonez, Mattis a asigurat sâmbătă că ''Statele Unite vor continua să recunoască administraţia japoneză a acestor insule şi, prin urmare, articolul 5 din Tratatul de Securitate SUA-Japonia se aplică".

Acest articol angajează Tokyo şi Washington să respingă orice atac asupra teritoriului japonez sau sub administraţie japoneză.

Citește și: Telekom ar putea pleca din România. Orange şi RCS & RDS negociază preluarea operaţiunilor

Guvernul precedent al preşedintelui SUA, Barack Obama, a asigurat de asemenea că aceste insule fac parte din teritoriile luate în considerare prin tratatul de apărare ce leagă cele două ţări. În schimb, Statele Unite nu iau nicio poziţie în disputa asupra suveranităţii acestor teritorii.

Insulele Senkaku administrate de Japonia sunt revendicate de China şi Taiwan, unde sunt cunoscute sub numele de Diaoyu şi Tiaoyutai respectiv. Beijingul şi-a intensificat revendicările după ce Japonia a cumpărat trei dintre insuliţe de la un proprietar privat în septembrie în 2012, aminteşte DPA.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Nutella e CANCERIGENĂ

Efectuând prima sa deplasare în străinătate după numirea în funcţie în ianuarie, Mattis a reasigurat Japonia şi Coreea de Sud că Washingtonul este angajat faţă de aliaţii săi din Asia, pe fondul ameninţărilor crescânde nucleare şi de rachete din partea Coreii de Nord.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.