Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis: Momentele electorale vin și trec. În educație e nevoie de o dezbatere scoasă de sub presiunea calculelor politice

Klaus Iohannis a declarat luni, 15 februarie, la lansarea Dezbaterii naționale privind educația și cercetarea, că deși anul 2016 este unul electoral, educația și cercetarea trebuie să facă parte în mod real din agenda publică, pentru a nu reprezenta un an irosit în acest domeniu.

„Știu că în anul 2016 cea mai mare atenție va fi îndreptată către alegeri. Este firesc, așa se întâmplă în dinamica democrației. Dar momentele electorale vin și trec, oricât de intense ori chiar spectaculoase ar fi. În raport cu tema educației, pe care toată lumea o consideră crucială, să facem așadar ca 2016 să nu fie încă un an irosit sau încă un an de experimente și schimbări punctuale”, a declarat Iohannis, conform Agerpres.

Președintele declară că educației i-ar fi benefică o dezbatere autentică, scoasă de sub presiunea conjuncturilor sau  a factorilor politici.

„Ca președinte, dincolo de această experiență personală, am asumat educația ca prioritate națională din convingerea profundă că viitorul României este strâns legat de educație. Am considerat că este datoria mea și, în același timp, așteptarea cetățenilor României. În lumina atribuțiilor constituționale, îmi propun să aduc la aceeași masă a dialogului pe toți cei interesați de educația și cercetarea din România și să ofer un cadru de dezbatere autentică, scoasă de sub presiunea conjuncturilor sau de sub presiunea calculelor politice”.

Dezbaterea națională privind educația și cercetarea este prima parte a programului „România educată”, gândit în trei etape. În această primă etapă, cuprinsă în perioada 2016-2017, se dorește preluarea viziunii societății (ONG-uri, școli și universități, profesori, părinți, elevi, angajatori, experți). Între anii 2017 și 2018 se va urmări elaborarea strategiei și planului operațional, urmând ca în anul 2018 să urmeze un ansamblu de politici și un model de guvernanță în educație și cercetare.

„Trecem astăzi, odată cu acest eveniment, la o etapă mai concretă, de construcție și acțiune. Intenția dezbaterii naționale pentru educație și cercetare este ca centenarul Marii Uniri să ne găsească în prezența unui acord larg al societății și al actorilor instituționali cu privire la sistemul nostru de educație, cu o viziune clară și cu un set de politici în aplicarea ei. Astfel, în 2018, la intrarea României în cel de-al doilea secol de existență ca stat modern, putem să lăsăm generațiilor tinere o fundație solidă, pe care să continue construcția către 'România educată'”.

„România educată” își propune elaborarea principalelor opțiuni strategice ale țării noastre în domeniul educației și al cercetării, pentru a fi mai departe integrate într-o viziune pe termen lung.

„În anul 2016, Dezbaterea Naţională pentru Educaţie şi Cercetare, inițiată de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va viza principalele opțiuni strategice ale României privind sistemul național de educație și cercetare, care vor fi apoi transformate în obiective de țară și integrate într-o viziune pe termen lung (2018 – 2030)”, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Citiți și: Se lansează Dezbaterea Națională pentru Educație și Cercetare – România educată

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.