Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se lansează Dezbaterea Națională pentru Educație și Cercetare - România educată

iohannis Administrația Prezidențială, prin Departamentul Educație și Cercetare, lansează în dezbatere publică criteriile pentru includerea evenimentelor organizate, sub egida „Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare – România educată”, de către orice entitate care dorește să se implice în reforma educației.

„Evenimentele pot fi incluse sub egida „Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare” de către orice persoană, grup de iniţiativă sau organizaţie/structură interesată de domeniul educaţiei şi cercetării (sindicate, patronate, ONG-uri, coaliţii de ONG-uri, mediu privat, instituţii publice etc.), care doreşte să aducă mesajul dinspre cetăţeni şi comunitatea şcolară către Administrația Prezidențială, printr-un dialog autentic şi deschis”, se arată pe site-ul oficial al Administrației Prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis anunța încă de la finalul anului 2015 că este nevoie de o reformă în educație, diferită ca mod de abordare de cele implementate în ultimii ani. Diferențele vin din nevoia aplicării unor studii de impact, inexistente în reformele implementate în trecut.

„Este momentul să punem capăt reformelor făcute în pripă, fără studii de impact sau de evaluare a politicilor care le preced. Educația și cercetarea sunt vitale pentru a construi o Românie modernă, iar copiii noștri sunt prea importanți pentru a experimenta constant forme fără fond", declara Klaus Iohannis în noiembrie 2015, citat de Agerpres.

„În primul an vomScreenshot_12 dezbate principalele opțiuni strategice ale României privind sistemul național de educație, care vor fi transformate în obiective de țară și integrate într-o viziune pe termen lung. (...) Este important ca deciziile și opțiunile pentru viitor să nu fie gândite numai la Cotroceni sau la Guvern. De aceea le vom prelua din societate, de la ONG-uri și experți, școli și universități, profesori și elevi, părinți și angajatori, de la cetățeni pur și simplu”, declara Klaus Iohannis.

Screenshot_14„În cea de a doua etapă îmi doresc ca, pornind de la viziunea societății, să fie elaborate de către experți o strategie și un plan operațional care ulterior vor fi puse din nou în dezbatere publică. Aceste documente ar urma să stea la baza elaborării unui nou cadru legislativ în educație, care va reprezenta un instrument de punere în operă a unei viziuni și a unei strategii asumate, nu un scop în sine”, mai preciza președintele.

 

Screenshot_15Președintele Iohannis mai declara la finalul anului 2015 că în ultima etapă a dezbaterii speră ca România să aibă un mix de politici și un model de guvernanță pe zona de educație și cercetare, care să fie în concordanță cu viziunea națională și care să asigure atingerea obiectivelor strategice și implementarea planului operațional.

Pe site-ul administrației prezidențiale se regăsește și o listă de criterii care fac posibilă includerea evenimentelor în egida „Dezbaterea Națională pentru Educație și Cercetare - România educată”, precum:

  • Evenimentul este incluziv şi non-discriminatoriu
  • Evenimentul este apolitic şi non-partizan
  • Evenimentul este gratuit pentru participanţi, iar sursele de finanţare a evenimentului corespund criteriilor de legalitate şi integritate
  • Evenimentul este relevant pentru Dezbaterea Naţională pentru Educaţie şi Cercetare
  • Candidatura respectă termenul de înscriere şi derulare, respectiv de transmitere a raportului final, iar propunerea de organizare a evenimentului este fezabilă
  • Diseminarea rezultatelor evenimentului şi a informaţiilor despre Dezbaterea naţională

„În anul 2016, Dezbaterea Naţională pentru Educaţie şi Cercetare, inițiată de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va viza principalele opțiuni strategice ale României privind sistemul național de educație și cercetare, care vor fi apoi transformate în obiective de țară și integrate într-o viziune pe termen lung (2018 – 2030)”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.