Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irakul dezminte participarea Turciei la bătălia pentru Mosul

Irakul a afirmat luni că Turcia nu participă la ofensiva pentru recucerirea oraşului Mosul din mâinile organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI), deşi Ankara anunţase furnizarea unui sprijin militar în această luptă, transmite AFP, potrivit agerpres.

'Purtătorul de cuvânt al comandamentului comun (irakian) al operaţiunilor dezminte că Turcia participă sub orice formă la operaţiunile de eliberare a provinciei Ninive', cu capitala la Mosul, a precizat comandamentul într-un comunicat.

Citeşte şi: Anonymous a SPART mailul guvernului ecuadorian / FOTO

Duminică, prim-ministrul turc Binali Yildirim a declarat că artileria turcă a lovit ţinte ale SI în nordul Irakului, la Bashiqa, oraş situat la circa 25 km de Mosul.

Intervenţia s-a produs la solicitarea combatanţilor kurzi irakieni care luptă împotriva jihadiştilor în zonă, a precizat Yildirim.

Combatanţii kurzi irakieni s-au plâns în ultimele zile de insuficienţa loviturilor aeriene ale coaliţiei internaţionale antijihadiste pentru a le sprijini înaintarea pe teren.

Citeşte şi: SUA rămân un aliat puternic al Filipinelor - diplomat american

Jurnalişti ai France Presse au asistat în ultimele zile la mai multe tiruri de artilerie vizând poziţii ale SI şi provenite de la baza unde sunt staţionaţi în jur de 700 de militari turci.

O eventuală participare a Turciei la ofensiva de la Mosul provoacă tensiuni între Ankara şi Bagdad, pe care ministrul american al apărării, Ashton Carter, a încercat să le aplaneze în cursul unor vizite în cele două capitale în ultimele zile.

Citeşte şi: Israelul a bombardat o poziţie Hamas din Fâşia Gaza

Turcia afirmă că se teme de disensiuni de natură confesională între sunniţi şi şiiţi după recucerirea oraşului Mosul, al doilea din Irak, şi se opune oricărei participări la ofensivă a miliţiilor şiite ori a grupărilor armate kurde afiliate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Ankara întreţine însă relaţii bune cu guvernul kurd irakian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.