Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoria căderii unui mare brand românesc

romania-dreamstime.com

În REVISTA PRESEI de astăzi, STIRIPESURSE.RO vă prezintă o analiză din cotidianul Adevărul referitoare la decăderea unui mare brand românesc, ajuns în pragul dispariției ca urmare a unui management defectuos.

Adevarul:

Clujana se zbate în prezent să facă faţă problemelor, în condiţiile în care datoriile acumulate între 2013 şi 2014 au ajuns, la începutul acestui an, la 9 milioane de lei. Ulterior, fabrica a pierdut eşalonarea ratelor la ANAF, iar datoriile au ajuns la peste 12 milioane de lei.
Una dintre soluţiile luate în discuţie pentru salvarea societăţii ar fi mutarea companiei în Parcul Industrial Tetarom. În acest caz, spaţiile deţinute în Piaţa 1 Mai ar putea fi date în chirie şi s-ar obţine sume importante.
„Gestionarea mult mai judicioasă a costurilor şi realizarea unor noi comenzi au dus fabrica pe creştere anul trecut. De altfel, în 2016 am avut profit pentru prima dată în ultimii 12 ani. Dar ne-a  afectat şi presiunea pe costul forţei de muncă, după cele două creşterii obligatorii ale salariului minim, în 2016 şi 2017. Viitoarele creşteri salariale din 2018 ar putea să pună noi presiuni. Am avut şi o eşalonare a datoriilor, dar creşterea costurilor a dus la o criză de cash care ne-a diminuat capacitatea de plată şi am pierdut acele eşalonări. Asta a dus la recalcularea costurilor şi la majorarea ratelor şi dobânzilor”, a explicat directorul interimar, Florin Gliga.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj crede că insolvenţa e ultima soluţie
Deşi admite că situaţia este una dificilă, acesta spune că există soluţii de redresare. „Soluţiile sunt multiple, dar trebuie luate cât mai repede măsuri pentru anihilarea datoriilor istorice de la ANAF. O soluţie ar putea fi şi intrarea în insolvenţă. Precizez, ar putea fi. Asta depinde de decizia acţionariatului. Fabrica are oricum un patrimoniu considerabil, eu întotdeauna m-am exprimat pornit de la cifrele existente. Personal nu văd ca activitatea să fie pusă în pericol”, a mai afirmat Gliga.
Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj (instituţie care deţine 93,4412% din acţiunile Clujana),  crede că singura şansă este intrarea în insolvenţă.
„Pentru salvarea acestei societăţi nu avem altă opţiune decât procedura de insolvenţă. Toate celelalte discuţii sunt inutile. Fabrica nu va avea cum să acopere datoriile pe care le înregistrează la bugetul de stat din veniturile pe care le are”, e opinia lui Tişe.
Fabrica a fost înfiinţată încă din 1911
Clujana a produs ghete şi pantofi de piele încă din 1911 şi a fost mult timp una dintre fabricile model ale Clujului (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

PSD si ALDE nu s-au atins astazi de procedura de numire a procurorilor sefi dintr-un singur motiv: se tem ingrozitor de mitingul de duminica. Au votat in comisia speciala impotriva propriului amendament de modificare a legilor justiei pentru a nu irita si tare opinia publica, ajunsa in punctul de fierbere. Avem insa toate indiciile ca au facut doar o concesie de ordin tactic. Au pastrat atributiile presedintelui in ce priveste numirea si revocarea procurorilor sefi cu scopul de a adormi vigilenta strazii. De ce i-ar fi oferit acum, cu doua zile inainte de marele miting, noi motive de a protesta?
Va propun sa va detasati putin. Lasati deoparte detaliile de ordin tehnic. Daca ne pierdem acum in expuneri juridice complexe, in proceduri si in analize sofisticate ma tem ca nu veti intelege mare lucru din miza uriasa a acestor zile. Ce se schimba pe nesimtite, putin cate putin, sub ochii nostri, este insasi arhitectura statului roman. Aici nu mai vorbim doar despre legile justitiei. Nu se schimba niste legi referitoare numai pe judecatori si procurori, ci se modifica insasi esenta sistemului de putere.
Daca privim in ansamblu evenimentele din Parlament, vedem cum se subrezeste fundatia unui stat, cum se distruge echilibrul fragil al puterilor iar Romania se transforma intr-o tara cu institutii vulnerabile, expuse, slabite. De pilda, in comisia speciala s-a votat azi ceva aparent inofensiv. Presedintele  nu mai poate refuza, nici macar o singura data, numirea in functii de conducere la Inalta Curte. Altfel spus, semneaza ca primarul orice propunere care trece de  sectia de judeatori a CSM. Ce-ar fi rau in asta? Ce mare scofala ca presedintelui i-a fost luata o atributie, aparent formala? (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Elon Musk, cel care a inventat Tesla, maşina electrică ce a ajuns să rivalizeze cu marii jucători auto tradiţionali, spune că un business propriu înseamnă, înainte de toate, durere.
Conform unui articol agregat de Business Magazin din revista americană Inc.com, în timpul unei vizite la fabrica Tesla, un student l-a întrebat pe Elon Musk care sunt sfaturile lui pentru tinerii antreprenori care aşteaptă să înceapă un business. Răspunsul lui nu a fost o încurajare optimistă; în schimb, el a reamintit oamenilor că antreprenoriatul nu este deloc uşor. ”Cred că este foarte greu să pui bazele unei companii, este chiar dureros. Un prieten de-al meu descrie start-up-urile ca fiind la fel cu mâncatul sticlei şi holbatul în abis. Dacă vrei să faci acest lucru, fă-l. Dacă ai nevoie de cuvinte care te inspiră, nu o face.“ Chiar dacă ceea ce a spus Musk sună demotivant, are de fapt menirea să inspire. Antreprenoriatul este dificil, dar dacă ai o idee, disciplina şi perseverenţa de a o urma, nu îţi face griji despre ce spun alţii, doar urmeaz-o.
Foarte mulţi dintre românii care au intrat în ultimii ani în afaceri sunt dezamăgiţi. Nu este cum se aşteptau, pentru un contract trebuie să munceşti cât nu face, asta dacă îţi încasezi banii, toate cunoştinţele pe care le aveai înainte nu pot fi monetizate, nivelul de trai chiar scade pentru că sunt luni în care nu încasezi nimic şi vii cu bani de acasă, birocraţia românească este kafkiană şi în final totul este o durere.
Toate poveştile de succes sunt doar nişte poveşti, pentru că toţi antreprenorii lumii au vorbit numai de succes şi mai puţin de eşec, de dezbaterile zilnice din business, de dramele personale şi de faptul că nimeni nu-i înţelege.
Vorba hitului Deliei: ”Ce are ea şi nu am eu“, diferenţa între antreprenori, între succes şi eşec nu o face raţiunea, nu o fac calculele, ci nebunia, determinarea şi energia de care dai dovadă.
Pe hârtie toate cifrele par în regulă, produsele se vând, banii se încasează, iar profitul vine. Realitatea, dar mai ales realitatea românească, este total diferită, banii nu se încasează, profitul nu vine, dar cresc datoriile. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Martin Schulz, liderul social-democraţilor germani, a renunţat oficial să se mai opună unei eventuale noi coaliţii cu creştin-democraţii cancelarei Angela Merkel. Un pas înapoi ce îndepărtează, pentru moment cel puţin, spectrul unor noi alegeri anticipate. Responsabilul SPD îi întinde astfel o mână lui Merkel care a eşuat în a se înţelege cu liberalii şi ecologiştii pentru a forma o majoritate guvernamentală. Dar până unde este dispus să meargă Schulz cu Merkel, nu se ştie.
Martin Schulz nu a precizat în ce măsură partidul său SPD este gata să discute cu conservatorii din CDU-CSU. Este dispus să formeze o nouă GroKo – Groβe Koalition – Mare Coaliţie – cu partidul cancelarei sau doar e gata să sprijine un guvern minoritar condus de Angela Merkel ? Mister.
Cert este însă că social-democraţii par dispuşi s-o ajute pe lidera de la Berlin să iasă dintr-o inedită şi gravă criză politică. Reamintim că după legislativele din 24 septembrie, nu doar CDU a înregistrat cel mai prost scor din istorie dar şi SPD obţinuse un rezultat dezastros. Schulz afişase atunci o opoziţie de principiu în faţa oricări idei de a reveni la putere alături de conservatori într-o GroKo. Strategie ce o împinsese pe Merkel să caute alţi parteneri de guvernare – în speţă, liberalii din FDP şi verzii. Negocierile, aprige, au eşuat pe 19 noiembrie iar spectrul unui nou scrutin la începutul lui 2018 începuse să planeze. Lucru ce l-a făcut pe liderul SPD să-şi schimbe părerea.
O schimbare de părere influenţată fără îndoială de preşedintele Frank-Walter Steinmeier, fost şef – social-democrat – al diplomaţiei germane înainte de a prelua şefia statului, deci fost coleg de partid cu Schulz. Preşedintele îi va primi dealtfel săptămâna viitoare pe Merkel, Schulz şi Horst Seehofer – aliatul bavarez al creştin democraţilor – lucru care va permite lansarea oficială a discuţiilor referitoare la o eventuală nouă Mare Coaliţie. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.