Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis și-a contrazis flagrant angajamentul din campanie

revista presei

Evenimentul Zilei:

Declarația lui Klaus Iohannis (privind aducerea PNL la guvernare în perioada următoare, n.r.) are toate datele de a ne lăsa cu gura căscată. Din mai multe motive: -  Despre parvenirea PNL la Guvernare după cîștigarea Președinției, Klaus Iohannis a avut pînă acum o poziție pe care cei de la bodega din marginea șoselei naționale ar compara-o cu produsul mult invocat al  boului. În campanie a susținut că nu se pune problema să aducă PNL la Guvernare, deoarece asta nu intră în atribuțiile prezidențiale. La un moment dat, probabil îmboldit de ghionturile politrucilor din partid, a admis c-ar putea schimba Guvernul Ponta. După scrutin, în replică la  chemarea lui Vasile Blaga la răsturnarea Guvernului, Klaus Iohannis a precizat că abia după alegerile din 2016 se va pune problema. - Klaus Iohannis a cîștigat scrutinul angajîndu-se că va fi un președinte de tip arbitru și, prin urmare, deasupra bătăliilor politice dintre partide. Normal ar fi fost ca el să răspundă, dacă ziariștii de la Reuters l-au întrebat, firește, că schimbarea majorității parlamentare nu se numără printre preocupările sale ca președinte. Invocînd ca  problemă principală a debutului său de mandat schimbarea majorității parlamentare pentru a aduce la putere PNL, Klaus Iohannis și-a contrazis flagrant angajamentul din campanie: Cel potrivit căruia va fi un altfel de președinte.

Digi24:

Cu patru zile înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova, opţiunile de vot confirmă actuala configuraţie a topului politic.Conform sondajelor de opinie, pe primul loc ar fi Partidul Comunist condus de Vladimir Voronin, urmat de Partidul Liberal-Democrat, al fostului premier Vlad Filat. Pe locul al treilea este Partidul Democrat, condus de Marian Lupu. Pe de altă parte, un sondaj IMAS realizat pe 18-19 noiembrie arată că pentru aderarea la UE ar vota 51% dintre moldoveni. Dar 50% ar vota împotriva aderării la NATO. În schimb, în cazul unei ipotetice invazii ruseşti, 50% dintre moldoveni ar fi foarte îngrijoraţi, 21% s-ar îngrijora într-o oarecare măsură şi 24% spun că nu ar fi afectaţi. Sunt date care conturează orientarea generală pro-europeană a populaţiei de peste Prut, care păstrează însă şi un sentiment de teamă faţă de Federaţia Rusă.

RFI:

 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat miercuri crearea Fondului European pentru Investiţii Strategice, a cărui valoare iniţială este de 21 de miliarde de euro. Fondul este estimat să genereze investiţii de 315 miliarde de euro în Europa, în următorii trei ani,. "Este timpul să lansăm proiecte importante şi să punem din nou Europa la treabă. Nu ne trebuie bani, ci avem nevoie de un nou început şi de noi investiţii", a declarat Jean-Claude Juncker în Parlamentul European. Resursele financiare necesare pentru acest program vor fi mobilizate din bugetul european deja existent şi de Banca Europeană pentru Investiţii, care va contribui cu 21 de miliarde de euro, ca garanţii. Programul nu va fi finanţat prin contribuţii directe ale statelor membre, însă preşedintele CE a subliniat nevoia de solidaritate între statele membre şi necesitatea ca acestea "să contribuie la fond, pentru a-i creşte eficienţa".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.