Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalele concluzii după protestul ciobanilor la Parlament

caine stana ciobani

Hotnews:

Vinatori vs. ciobani - cam asa s-ar traduce simplu intriga evenimentului de marti, cind citeva mii de pastori au luat cu asalt Parlamentul. Cu ce am ramas dupa protestul ciobanilor? Am descoperit o lege facuta pe lobby-ul vinatorilor-parlamentari, am inteles frica de proteste a parlamentarilor si am vazut inca o data pericolele supra-reglementarii. Care sint cele mai importante lucruri cu care am ramas dupa acest protest dur, dar si eficient al ciobanilor? 1. Vinatorii au unul dintre cele mai puternice grupuri de lobby din Romania. Vinatorii au devenit o casta privilegiata prin incuscrirea cu clasa politica. Grupati intr-o asociatie condusa de nume grele precum Mugur Isarescu, parlamentarii sus-numiti, Adrian Nastase si alti puternici ai zilei, vinatorii au calcat in picioare pentru hobby-ul lor interesele legitime ale unei intregi categorii profesionale. 2. Excesul de supra-reglementare (pe modelul "stim noi ce e mai bine pentru tine si afacerea ta") duce la aberatii economice, la distorsiuni in activitatea economica si in viata oamenilor. Vezi aici si aberatia legislativa, votata chipurile din greseala, care interzice publicitatea la medicamente pe TV. Ei, genul asta de supra-reglementare, de micro-management din biroul de parlamentar al afacerilor, sfirseste intotdeauna prin a-i scoate din minti pe oameni. 3. Parlamentarilor le o frica ingrozitoare de proteste. Constienti de propriile slabiciuni, parlamentarii au inceput sa se teama de oamenii iesiti in strada, mai ales dupa protestele #Colectiv. O proba clara e reactia precipitata a lui Liviu Dragnea, care a facut o eroare de incepator: sub presiunea ciobanilor, stiind ca 8 parlamentari PSD-isti cu carnete de vinatori sint cei care au creat aberatiile legislative, i-a cerut lui Iohannis sa intoarca o lege pe care presedintele o intorsese deja (deci nu o mai putea intoarce inca o data la Parlament). 4. Calitatea profesionala si morala a celor mai multi dintre actualii parlamentari este execrabila. Legea care i-a infuriat pe ciobani a fost facuta sub lobby-ul vinatorilor, legea cu interzicearea publicitatii la medicamentele fara reteta a fost votata accidental, aceiasi parlamentari au sfidat regulile morale minime marindu-si lor insisi pensiile - toate s-au intimplat in citeva zile. 5. Tot mai multe categorii sociale si profesionale devin constiente de propriile drepturi si isi cer dreptatea in strada.

Digi24:

Legea dării în plată îi înfurie pe bancheri. Patru mari şefi de bănci prezente în România îl avertizează pe preşedintele Klaus Iohannis într-o scrisoare: dacă va promulga legea dării în plată, atunci băncile ar putea da în judecată statul român. Scrisoarea este semnată de șefii a patru mari bănci: BCR, Unicredit, BRD și Raiffeisen. Bancherii îi cer președintelui să nu promulge legea și astfel să prevină prejudiciile pe care le-ar aduce aplicarea actului normativ care permite românilor să preda băncii locuinţele în schimbul ştergerii datoriilor. Dacă s-ar aplica această lege, băncile ar pierde miliarde de euro. Mai mult, șefii de bănci spun că ar putea apela chiar la acțiuni în instanțele de judecată din România și la nivel european. Bancherii spun că nu ar trebui să existe o lege care să vizeze contractele deja încheiate. Astfel de avertismente au fost lansate și de Banca Națională, care a cerut, de curând, președintelui să nu promulge legea în forma actuală.

Ziarul Financiar:

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat miercuri dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, pentru prima oară după 2006, semn că economia americană a depăşit cea mai mare parte a urmărilor crizei financiare globale izbucnite în urmă cu opt ani, relatează MarketWatch. Cei zece reprezentanţi ai Fed participanţi la şedinţa de politică monetară au decis în unanimitate ca dobânda cheie să fie majorată de la un interval de 0%-0,25% la 0,25%-0,5%, prima măsură de acest tip din ultimii peste nouă ani. Dobânda de politică monetară a Rezervei Federale americane s-a aflat la nivelul zero timp de şapte ani. Board-ul directorilor Fed a mai majorat dobânda cu discount aplicată împrumuturilor acordate băncilor comerciale prin intermediul facilităţii cu discount de la 0,75% la 1%. Rezerva Federală a precizat că va monitoriza cu atenţie evoluţia inflaţiei şi că majorările de dobânzi vor avea loc treptat, ţinta pe termen lung pentru dobânda cheie fiind de 3,5%. Această estimare a rămas neschimbată faţă de prognoza din luna septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.